Savremena žena

[ Izvor: CityMagazine/ ordinacija.hr ]

10. 07. 2023. 14:00 0

Zašto ne treba da sedimo u mokrom kupaćem

Uvek se presvucite u suvi kupaći kostim nakon kupanja i vaša vagina će vam biti mnogo zahvalna. Iako smo tokom letnjih vrućina skloni da mahnemo rukom u stilu „vruće je, brzo će se osušiti“‘, boravak u mokrim kupaćim kostimima zaista često izaziva neprijatne tegobe u rasponu od gljivičnih infekcija do bolnih infekcija urinarnog trakta.

Unutrašnjost mokrog kupaćeg kostima je i topla i vlažna, tako da je zapravo idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Kada je u vodi, materijal za kupaći kostim ima tendenciju da apsorbuje različite hemikalije i bakterije koje postoje u bazenima ili moru. Ali kada izađete iz vode, vaši intimni delovi ostaju zatvoreni, zajedno sa svim ostalim. Ovo može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini ili uvesti štetne bakterije, što dovodi do brojnih bolesti, uključujući vaginitis i infekcije urinarnog trakta (UTI).

Promene u vaginalnom sekretu, uključujući neprijatan miris ili sivkastu boju i svrab, otok ili bol mogu signalizirati bakterijski vaginitis. Simptomi UTI uključuju jake i uporne nagone za mokrenjem, osećaj pečenja tokom mokrenja, bol u karlici i zamućen urin.

Te tako, ako osetite simptome bakterijskog vaginitisa, obavezno se obratite lekaru kako bi vam on dao pravi tretman.

Pored toga pijete puno tečnosti i konzumirate sok od brusnice ili suplemente.

Pošto gljice uspevaju u toplim, vlažnim sredinama, mokri donji deo kupaćeg kostima može izazvati gljivične infekcije kod žena, posebno onih koje pate od ponavljajućih gljivičnih infekcija.

Bakterije koje se razmnožavaju u mokrim kupaćim kostimima mogu izazvati prekomerni rast. Ovo može dovesti do nekih prilično neprijatnih simptoma, uključujući peckanje i bol.

Jak svrab (spoljašnji ili unutrašnji) i beli, sirasti iscedak. Žene koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove koji potiskuju imuni sistem sklonije su gljivičnim infekcijama.

A ako nosite mokri kupaći kostim i slučajno dođete u kontakt sa vrstom gljivica nalik buđi poznatim kao dermatofiti, imajte na umu da se može proširiti na kožu vaših genitalija, unutrašnje strane butina i zadnjice. Ova dalje dovodi do crvenog osipa koji svrbi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati