Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Yumama.rs ]

25. 01. 2023. 18:00 0

"DR tvrdili dobro je": Ispovest Sare kojoj je preminula beba

Umesto da joj taj dan bude najlepši u životu, Sari iz Kraljeva doktori su pretvorili u pakao.

Na adresu Yumame sve više stižu ispovesti žena iz cele Srbije o "paklu" koje su prošle u porodilištima. Iako neke o lošem iskustvu pišu sa gorčinom, ali su srećne što im je dete živo i zdravo; ima i onih koji su zbog "loše procene ili greške lekara" izgubile bebu na porođaju. Jedna od takvih priča je upravo sledeća.

Sara je na samom početku svoje ispovesti navela da je u avgustu i septembru 2022. godine nekoliko beba mrtvorođeno u Kraljevačkom porodilištu - iz zdravih i urednih trudnoća:

- Među njima je nažalost i moja beba. Informacija je pouzdana, čak jednu ženu i lično poznajem. Želim da podelim svoje iskustvo jer se po tom pitanju apsolutno ništa nije desilo -istakla je Sara i dodala kako je njena trudnoća bila uredna i da je redovno išla na preglede:

- Termin porođaja bio je 6.9.2022. Trudnoća bez ikakvih komplikacija. Trudnoća vođena i u državnoj bolnici, ali i privatno. Svaki ultrazvuk uredan. Kako se bližio termin porođaja krenula sam na redovne CTG preglede, koji su takođe uvek bili uredni. U četvrtak, 8.9.2022. na kontrolnom CTG-u uočava se tahikardičan CTG i ja ostajem u porodilištu, jer je termin prošao dva dana. Tada mi doktorka kaže: 'Ako ne krene prirodan porođaj do ponedeljka, radićemo carski'. Meni je potpuno svejedno, misleći da sam sada u porodilištu, na sigurnom i da ništa neće moći da krene po zlu. Verovala sam im - započela je svoju priču Sara.

Prema njenim rečima svaki CTG kasnije bio je uredan, i uveravali su je da ne postoji nikakav problem. Tako su dani prolazili i ništa se nije dešavalo. Onda su rekli da sačeka još koji dan, jer je praksa da se toleriše sedam dana posle probijenog termina.

- Prolazi i sedam dana ali ništa - doktor kaže da je po prvom ultrazvuku termin bio 10.09. i da će se oni voditi time, jer je taj prvi ultrazvuk najpouzdaniji. Ja, naravno, verujem. Deset dana nakon mog termina indukuju mi prirodni porođaj i dete se rađa mrtvo. Nakon 40 minuta reanimiranja na stolu pored mene nije postojao nijedan otkucaj srca. Obdukcioni nalaz pokazao je insuficijenciju (prestaralost) posteljice - objasnila je Sara i dodala:

- Da napomenem, prilikom ležanja u bolnici pre porođaja jedini pregled na dnevnom nivou bio je rađen CTG. Doktorka koja mi je vodila trudnoću je bila odsutna i uvek je morala da pozove dežurnog lekara da bi me pregledao. Zar to nije njihova dužnost, obaveza? Takođe je zvala da mi se uradi kontrolni ultrazvuk i protoci. Kada sam pitala doktora koji je radio ultrazvuk, za težinu bebe i posteljicu, on mi je odbrusio da je njemu rečeno da uradi samo protoke i da je to u redu. Kasnije mi je rekao: 'Eee, lako je da se uđe u porodilište, teško je da se izađe'.

Sara je na kraju svoje tragične priče istakla da je njeno iskustvo dokaz kako doktori najlepši dan u životu mogu da pretvore u pakao.

- Želim da ovu priču čuju svi, da se više nikada nikome ne ponovi. Ako nemamo adekvatne doktore u Kraljevu, neka zatvore porodilište. Bolje i da ga nemamo, bar da znamo da moramo u drugi grad, nego da ga imamo ovakvo kakvo je sad - zaključila je Sara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati