Savremena žena

27. 10. 2022. 06:49 23

Novinarka na Golom otoku zbog ovog vica o Titu

Zbog jedne šale, tada dvadesetdvogodišnja Ženi Lebl, je prošla kroz pravi pakao.

Jovanka Ženi Lebl (1927—2009) je bila srpska novinarka jevrejskog porekla.

U vreme drugog svetskog rata je uhapšena i odvenena na prinudni rad u Nemačku.

Posle rata je kao novinarka Politike uhapšena zbog VICA o Titu i poslata na Goli otok na 2.5 godine

O Josipu Brozu pisale su se mnoge pesme, a jedna od najpoznatijih "Druže Tito ljubičice bela" koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila kada joj je bilo samo 22.

U to vreme o Ženi, Beograđanki jevrejskog porekla, se nije puno znalo, niti se smelo pisati o strašnom periodu koji je provela na Golom otoku.

Jedan od tekstova o njoj 2013. godine objavila je Politika, list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

- Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgajala ljubičicu od 100 kilograma, aludirajući na pesmu 'druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela'. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara - pisao je list.

Posle raspada Jugoslavije, Ženi je objavila knjigu koju je nazvala "Ljubičica bela", a koja je u Izraelu, gde je i živela sve do smrti 2009. godine, postala bestseler. U njoj je opisala jeziva iskustva iz logora, a mnogi do tada nisu ni znali da je tamo bilo i žena.

"Samo žedni znaju ceniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila."

"Devojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekla deca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji", napisala je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati