Savremena žena

Direktno.rs

30. 08. 2022. 17:30 21

Ana Štajdohar: Šta ste mislili kad ste ovo stavili u lektiru?

Pevačica Ana Štajdohar je mama dvoje dece, a poznato je da je aktivna na društvenim mrežama i da se ne libi da kaže ono što misli.

Na Fejsbuku i Instagramu podelila je zanimljiv status, koji je izazvao dosta odobravanja, ali i polemika.

„Uzmem ja da pročitam pre neki dan deci našu narodnu bajku ‘Nemušti jezik’. Sećam je se iz školskih dana, ali vrlo slabo, pamtim samo neke delove, ali ne i njen smisao.

Ukratko, čobanin je spasio zmiju od vatre, ona mu se obmotala oko vrata i rekla mu da je vodi njenom ocu, caru zmija, jer će ga bogato nagraditi za dobro delo. Nudiće mu sva blaga, ali on samo treba da traži ‘nemušti jezik’ zauzvrat i ništa drugo. Dobi čobanin na kraju sta je hteo, sposobnost da razume jezik životinja (kako je isprva razumeo zmiju ostaje nepoznato), ali i upozorenje da će umreti ako nekome ispriča o tom daru. Pred kraj priče, čobanin se nađe u situaciji u kojoj ga je žena pritiskala da joj kaže o čemu se radi. Vagao je da li da joj sve ispriča i na kraju se odluči da joj ne kaže, vec uze batinu i pošteno je prevaspita. Od tada ga žena nije više ništa pitala i bila je poslušna. Kraj.

I evo, razmišljam već par dana koju poruku su želeli da nam prenesu kada su ovu našu bajku stavili u školski sistem. “Lepa” pouka, zar ne?

Generacije i generacije uče o tom zgodnom i praktičnom prevaspitavanju žena kako bi bile pokorne i poslušne.

Ova naša narodna bajka mnogo govori o odnosu prema ženama.

Od januara do početka avgusta 2022. u Srbiji je ubijeno 20 žena u porodičnom nasilju.

U poslednjih 12 godina u Srbiji su ubijene 353 žene od strane partnera ili člana porodice“, napisala je ona.

U komentarima se javila jedna profesorka srpskog jezika koja kaže da joj je ova bajka na crnoj listi, na šta joj je Ana odgovorila: „Ja sam bila iznenađena krajem jer se iz školskih dana manje, više najviše sećam dela kad zmija čobaninu pljuje tri puta u usta. Mislim da ne mora da se izostavi iz plana i programa, ali da je dobro napraviti neki uvod i dodatno popričati na temu nasilja.“

Naravno, bilo je i dosta muškaraca koji su našli za shodno da ispod ove objave postave pitanja ovog tipa: „Ima li statistike za ubijene muževe u porodičnom nasilju, ne umanjujući žrtve žene, ali prećutkivanje je najgora diskriminacija.“ Ana je potpuno civilizovano i bez nerviranja uspela da odgovori svima koji su u svojim komentarima imali to čuveno „ali“.

„Nisam primetila takve slučajeve. Ne znam za njih. Ako mi je promaklo, izvinjavam se, ali se zaista ne sećam tekstova o nasilju žena nad muževima. Pamtim ubistvo investitora od strane sada već pokojne žene, ali to je već neka druga tema…“, odgovorila je na ovu provokaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati