Savremena žena

Direktno.rs

29. 05. 2022. 06:01 1

Bauk menopauze: Simptomi prirodnog procesa o kojem se ćuti

Pre nego što devojka dobije menstruaciju, sleduje joj „razgovor s majkom“. Tokom trudnoće, žena dobija niz saveta – od prijatelja, porodice i lekara. O menopauzi se uveliko - ćuti. Simptomi menopauze mogu biti veoma neprijatni, žene o tome treba da budu dobro obaveštene, međutim, bilo kakvu, pa i lekarsku pomoć retko traže, a još ređe dobijaju.

Iako je u poslednjih nekoliko godina došlo do promena u stavu prema menopauzi, ona i dalje ostaje tema o kojoj se nedovoljno govori. Mala anketa iz 2013. objavljena u časopisu Menopause pokazala je da samo jedan od pet specijalizanata akušerstva i ginekologije pohađa bilo kakvu formalnu obuku o menopauzi.

Potrebno je otvoreno pričati o menopauzi. Za početak, vreme je da prestanete da o tome govorite sramežljivo. Polovina stanovništva prolazi kroz zajedničko iskustvo, a žene ni na koji način nisu ohrabrene da ga podele. Kako promeniti stigmu koja prati menopauzu? Žene treba da pričaju. Lekari treba da ih slušaju i razgovaraju s njima. Kad ćutimo, svi gubimo.

Postoji veliki broj simptoma menopauze - od očekivanih talasa vrućine, bolova u zglobovima, preko nepravilnih otkucaja srca, do stanjivanja kose i lomljivih noktiju (koža gubi oko 30 procenata kolagena u prvih pet godina od početka menopauze). Ipak, mnoge žene koje imaju ove simptome nemaju pojma da je njihov uzrok menopauza. Čak i ako je žena svesna simptoma, možda će ih zanemariti.

Simptomi koji ukazuju na početak menopauze:

1. Neredovan ciklus

Neredovan ciklus je prvi i najuobičajeniji simptom menopauze. On je rezultat nestabilnosti hormona vašeg tela, koji rade do kraja vaše plodnosti.

2. Valunzi

Topli, a ponekad čak i hladni valunzi događaju se iznenada i izazivaju crvenilo u licu. To se sve događa zbog pada estrogena.

3. Nelagodnost pri spavanju

Žene koje prolaze kroz menopauzu mogu patiti od nesanice, jer ne mogu spavati zbog naleta vrućine. Osim snabdevanja tela estrogenom, i progesteron opada u periodu menopauze.

4. Vaginalna suvoća

Zbog smanjenja proizvodnje estrogena, koji je odgovoran za održavanje vlažnosti vagine, vaginalno tkivo počinje da se suši i postaje manje elastično.

5. Napetost i depresija

Osećaj napetosti, iritiranosti i depresije mogu savladati ženu koja prolazi kroz menopauzu. Uznemirenost i osećaj gubljenja emocionalne stabilnosti su uobičajeni simptomi, kao i napadi panike i fizički znakovi, poput ubrzanog rada srca i otežanog disanja.

6. Bol u udovima

Zbog hormonalne neuravnoteženosti udovi polako natiču i počinju da bole. Ukoliko je bol sve učestaliji, treba otići kod lekara.

7. Hormoni i kosa

Čest simptom ulaska u menopauzu jeste i postojanje hormonske neuravnoteženosti koje se ogleda u promenama u rastu kose. Zbog smanjenja proizvodnje estrogena može doći i do proređivanja ili gubitka kose.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati