Savremena žena
04. 07. 2021. 06:54 1
Kako suvo grožđe pomaže zdravlju?
Suvo grožđe je zapravo grožđe koje se sušilo na suncu ili u sušilici za hranu. Često se dodaje salatama, ovsenoj kaši, jogurtu ili žitaricama. Možete ga dodati u čokoladu, kolače, hleb ili mafine.
Iako je sitno, suvo grožđe je puno vlakana, vitamina i minerala. Prirodno je slatko i bogato šećerom i kalorijama, pa je korisno za zdravlje kada se jede umereno. Pomaže probavi, zdravlju kostiju i povećava nivo gvožđa u krvi.
Dakle, sledeći put kada budete hteli da pojedete nešto slatko, razmislite o grickanju nekoliko zrna suvog grožđa. Vaše telo će vam biti zahvalno na više načina.
Hranjivi sastojci
Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre grickanje suvog grožđa. Naime, ono je puno kalorija i šećera, pa se često naziva prirodnim slatkišem. Visok nivo kalorija i šećera su tipični za sušeno voće i zato je potrebno biti pažljiviji pri unosu ovog voća. Za sportiste, suvo grožđe je odlična alternativa za sportske gelove i grickalice. Ovo je brz izvor potrebnih ugljenih hidrata i može da vam pomogne da poboljšate performanse.
Vlakna
Suvo grožđe je takođe puno vlakna koja su korisna za probavu i zdravlje creva. Grickanje suvog grožđa će vam pomoći da izbegnete zatvor i konstipaciju. Takođe, vlakna će vam pružiti osećaj sitosti, zbog čega ćete imati manje žudnje za nezdravom hranom.
Gvožđe
Suvo grožđa je odličan izvor gvožđa koje je važno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i pomaže u prenosu kiseonika do ćelija vašeg tela. Potrebno je jesti dovoljno gvožđa kako biste izbegli anemiju.
Kalcijum
Suvo grožđe je prepuno kalcijuma, koji je esencijalni nutrijent za zdrave kosti i zube. Kalcijum smanjuje rizik od osteoporoze.
Komentari 1
ostavi komentar