Savremena žena

Direktno.rs

05. 06. 2021. 13:50 4

Šta se dešava telu kada svakodnevno jedete trešnje

Slatke bobice kriju korisne sastojke koji na mnogo načina doprinose zdravlju i lepoti.

Zavičajem trešnje se smatra Mala Azija. Zahvaljujući rimskom vojskovođi Lukulu, ovo voće je stiglo u Rim, gde je tada započelo njegovo intenzivno uzgajanje.

Velike zdravstvene beneficije

Slatke bobice kriju korisne sastojke, koji na mnogo načina doprinose zdravlju i lepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijum, kalcijum, gvožđe, bakar, mangan, magnezijum, fosfor i cink.

Sadrže dijetalna vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate. Zbog bogatstva antioksidanata, trešnje su odlični borci protiv slobodnih radikala, štetnih za ljudsko telo.

Posebno su bogati antocijaninima i proantocijanidinima - Ovi antioksidanti su odlični saveznici u borbi protiv simptoma astme i alergija, a poznati su i kao moćna prirodna antiinflamatorna sredstva.

Stimulišu proizvodnju kolagena - proteina presudnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Istraživanje sprovedeno na američkom univerzitetu u Vermontu dokazalo je da antocijanini efikasno ublažavaju upale mišića i grčeve u nogama.Bogatstva trešnji

Plodovi trešnje bogati su luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom - jedinjenjima koja su poznata kao "čistači" slobodnih radikala, potvrđeni uzroci raka.

Prema rezultatima brojnih studija, ovo jedinjenje, zbog svojih snažnih antikancerogenih svojstava, značajno doprinosi prevenciji raka.

Čuvaju srce i krvne sudove

Kalijum skriven unutar bobica trešnje, značajno doprinosi zdravlju srca. Studije su pokazale da konzumiranje hrane bogate ovim mineralom može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska i otkucaja srca.Pomažu kod upale

Trešnje su poznate po svojoj sposobnosti da ublaže upale.

Istraživači sa Državnog univerziteta u Mičigenu otkrili su da antocijanini, jedinjenja koja trešnjama daju crvenu boju, imaju snažno antiinflamatorno dejstvo.

Studija Univerziteta u Kaliforniji otkrila je da redovna konzumacija trešanja u roku od 28 dana dovodi do smanjenja biohemijskih znakova upale u krvi. Zaključili su da unos može pomoći protiv hroničnih bolesti poput artritisa, fibromialgije (bolno stanje mišića), sportskih povreda i mnogih sličnih zdravstvenih problema.

Čistite bubrege

Trešnje su odličan diuretik, što znači da pojačavaju izlučivanje urina. Pored plodova trešnje, u narodnoj medicini vekovima se koriste i stabljike istih. Od njih se pripremaju čajevi koji se koriste za rastvaranje kamenaca u bubrezima, pročišćavanje urinarnog trakta, za povećanje izlučivanja urina, kao i za upale bubrega i urinarnog trakta.

Učestvuju u borbi protiv viška kilograma

Trešnje imaju vrlo malo masti i imaju malo kalorija - 100 grama ima samo 63 kalorije.

Sadrže visok udeo vode koja povećava nivo energije i ubrzava metabolizam. Zahvaljujući vlaknima i pektinu, ovo voće doprinosi osećaju sitosti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati