Putovanja

Direktno.rs

11. 12. 2020. 14:35 0

Mont Everest porastao za 86 centimetara

Visina sada iznosi 8.848,86 metara, objavili su Kina i Nepal, čiji su timovi obavili merenje, prvi put sa vrha planine.

Timovi Kine i Nepala izvršili su novo merenje i došli su do saznanja da je Mont Everest visok tačno 8.848,86 metara. To su zajedno objavili  kineski i nepalski ministri spoljnih poslova, Vang Ji i Kumar Giavali.

Indijski naučnici su pedesetih godina prošlog veka vršili merenje i tada je objavljeno da je ova planina visoka 8.848 metara.

Nepalska ekspedicija, koja je bila na vrhu prošle godine, i kineska, koja je bila ove, novu visinu su izmerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sistemom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom. Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mere s vrha, jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.Nepalu je ovo merenje bilo pitanje nacionalnog ponosa, jer se zemlja dosad oslanjala na merenja stručnjaka iz inostranstva.

Stručnjak za geodeziju i lednike Kristijan Gerlah, iz Akademije nauka Bavarske, za DPA je rekao da se visina nije promenila zbog novih metoda merenja nego zato što je stvarno drugačija, što može biti posledica pomeranja tektonskih ploča ili topljenja snega.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati