Ljubav

Direktno.rs

30. 11. 2023. 14:58 0

Kolika je moć dodira?

Ljudski dodir nudi brojne prednosti, kao što su smanjenje stresa, pružanje osećaja udobnosti, poboljšanje fizičkog zdravlja i podrška razvoju mozga, posebno ako potiče od romantičnog partnera.

Novo istraživanje sugeriše da dodir partnera poboljšava naše blagostanje na način na koji pružanje dodira verovatno neće, nalazi su objavljeni u časopisu Social Psichological and Personaliti Science.Područje psihologije već dugo tvrdi da jednostavan, ljudski dodir nudi brojne prednosti, kao što su smanjenje stresa, pružanje osećaja udobnosti, poboljšanje fizičkog zdravlja i podrška razvoja mozga.

Kod odraslih je dodir proučavan u kontekstu intimnih odnosa kao važne komponente zadovoljstva u vezi.

Autori studije Cheril L. Carmichael i tim bili su motivisani da istraže da li će stilovi vezanosti za odrasle biti povezani sa različitim preferencama dodira i različitim odgovorima na dodir romantičnog partnera.

U početnoj studiji, 323 odrasle osobe koje nisu same, popunile su skalu dizajniranu za procenu njihovih stilova povezivanja.

Skala je merila anksioznost - definisanu strahom od usamljenosti i zavisnosti od naklonosti drugih i izbegavanjem povezanosti - definisanu kao averzija prema intimnosti i sklonost ka nezavisnosti. Ispitanici su takođe odgovarali na pitanja u vezi sa 12 oblika dodira (npr. maženje, držanje za ruke, ljubljenje).

Kao što su istraživači očekivali, oni koji su imali viši nivo anksioznosti zbog nedostatka intimnosti imali su i veću želju za dodirom, češće su se bavili njima i osećali da su važniji za vezu. Oni koji su izbegavali intimnost pokazali su suprotan obrazac za sve ove ocene.

Da bi istražili kako će se ove suprotnosti odigrati u kontekstu svakodnevnog ponašanja, istraživači su potom sproveli desetodnevnu studiju dnevnika.

Ovde je 115 ljudi vodilo dnevni dnevnik dodira koje su dobili od svojih partnera i onih koje su pružili svojim partnerima.

Takođe su sproveli nekoliko mera povezanih sa blagostanjem veze.

Izbegavanje vezanosti povezano je sa pružanjem manje svakodnevnog dodira romantičnom partneru. Međutim, anksioznost zbog nedostatka intimnosti nije bila povezana sa svakodnevnim dodirom koji su pružali partnerima.

Zanimljivo je što je primanje dodira nudilo jedinstvene prednosti u odnosu na dodirivanje. Dodir je bio povezan sa boljim kvalitetom odnosa, intimnošću i spremnošću da se prilagode partneru. Primanje dodira takođe je povezano sa ove tri prednosti, ali je povezano i sa većim odzivom partnera.

Istraživači kažu da ovo otkriće sugeriše da "iako davanje i primanje dodira na neki način favorizuje vezu (npr. zadovoljstvo, intimnost), samo primanje dodira može promovisati osećaj razumevanja, potvrde i zabrinutosti".

Utvrđeno je da stilovi privrženosti utiču na to u kojoj meri su učesnici imali koristi od dodira.

Iznenađujuće, izbegavanje vezanosti nije bilo povezano sa smanjenim prednostima dodira, što istraživači nazivaju "zanimljivim paradoksom" s obzirom na to da su ovi učesnici prijavili manje želje za ovakvim ponašanjem.

Studije su ograničene zbog oslanjanja na sopstvene utiske o ponašanju i dodiru, koji mogu biti pristrasni. Ipak, nalazi sugerišu da primanje i pružanje dodira ima velike prednosti za parove, posebno one sa stilovima veze koje karakterišu bojažljivost i zavisnost, piše Psipost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]

Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati