Ljubav

Direktno.rs

22. 03. 2023. 16:57 0

Ponašanje koje spašava vezu ili brak

Džon Gotman i Džuli Švarc Gotman su supružnici, ali i poslovni saradnici - ova dva psihologa su u braku više od 35 godina, a svetski su poznati po svom radu na razumevanju muško-ženskih odnosa, ali i predviđanju razvoda.

Oni su koautori knjiga 10 principa efikasne terapije za parove i Recept za ljubav: Sedam dana do više intimnosti, povezanosti i radosti, a oboje se praktično pola veka bave analizom ljubavnih odnosa

Gotmanovi su svojevremeno za CNBC napisali i autorski tekst o tehnici koja provereno pomaže da veza raste i napreduje ili se po potrebi popravi, koji ovog puta prenosimo u celosti.

Kao psiholozi proučili smo više od 40.000 parova koji su prošli kroz terapiju za parove. Takođe, u srećnom smo braku jedno sa drugim već 35 godina, tako da znamo ponešto o uspešnim vezama.

U jednoj studiji, primera radi, mogli smo da 94 odsto tačnosti da predvidimo da li će brak potrajati i to nakon što smo posmatrali parove samo 15 minuta. Jedan od faktora koji je najviše uticao na našu prognozu jeste koliko su često partnerin okrenuti jedno ka drugom umesto da se odmiču jedno od drugog, i ovde ne mislimo na fizički kontakt.

Kada se partneri okrenuti jedno prema drugom, oni prave i odgovaraju na ono što mi zovemo ponude za povezivanje. Te ponude mogu da variraju od malih stvari, poput pokušaja da partner privuče vašu pažnju tako što će vas pozvati po imenu, do onih velikih kao što je traženje da zadovolje neke dublje potrebe. Najsrećniji parovi su oni koji su dovoljno pametni da primete kada njihov partner daje ponudu, tačnije zahtev, i angažuju se kako bi odgovorili na isti, pa makar morali da ostave ono što trenutno rade.


Izdvojite najmanje 10 minuta dnevno jedno za drugo

Izaberite vreme da proćaskate nekoliko partnera kada nigde ne žurite i možete da saslušate jedno drugo. To može da budu ujutru, uz kafu, pre posla ili uveče nakon što stavite decu na spavanje.

Postavite partneru ovo jednostavno pitanje Da li vam danas treba nešto od mene? Ovo će mu omogućiti da razmisli o svojim potrebama i jasno mu stavlja do znanja da želite da budete uz njega. Takođe im daju nadu da ćete zaista pokušati da im se nađete, ako navedu šta im to treba. I zaista, potrudite se da zadovoljite potrebe svog partnera bilo da je tražio ručak sa vama ili predah od dece.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati