Kultura

[ Izvor: Mediji ]

27. 05. 2024. 12:56 5

Ovo je pravo ime Nikole Tesle - isplivala krštenica našeg genija (FOTO)

Pre gotovo 167 godina, rođen je Nikola Tesla. Preminuo je u 87. godini, a jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla.

Za više od veka i po, gotovo sve priče o njemu su ispričane. Ipak, jedan deo njegove biografije mnogi ne znaju.

Jedan detalj u vezi sa Teslinim životom, koji je malo kome bio poznat pojavio se u decembru 2019. i tada se saznalo da kršteno ime našeg velikog naučnika nije Nikola.

Aleksandra Ninković Tašić, koja već godinama unazad sa velikim entuzijazmom čuva sećanja na velike umove srpske nauke i kulture, na Fejsbuku je objavila odlomak iz jedne knjige, u kom se tvrdi da Teslino kršteno ime nije Nikola.

Naime, tu se navodi da je pravo ime našeg velikog naučnika, zapravo, Nikolaj.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati