Kultura

[ Izvor: Mediji ]

03. 12. 2022. 12:06 1

Filmovi Lordana Zafranovića u Kinoteci

Retrospektiva ranih filmova istaknutog hrvatskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, povodom 60 godina njegovog umetničkog stvaralaštva, biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci od 3. do 5. decembra, u prisustvu autora, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović zahvalio je Zafranoviću što je odabrao da svoj značajan jubilej obeleži u Jugoslovenskoj kinoteci i najavio da su na programu filmovi koje je beogradska publika retko imala priliku da vidi.

U Beograd je dopremljeno nekoliko filmova iz Hrvatskog državnog arhiva, a jedan je dobijen od Češke televizije.

Program će početi razgovorom sa Zafranovićem večeras u 19.30 sati, uz uvodnu reč direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića i moderaciju Nataše Mišković, koja je dala veliki doprinos u organizaciji retrospektive, rekao je Vujović.  On je najavio da će prve večeri biti prikazano sedam kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je Zafranović snimao još 60-ih godina – amaterski „Priča“ (1963), „Dnevnik“ (1964), diplomski „Nedelja“ (1969) i drugi. Uz kratkometražna ostvarenja, 4. decembra biće prikazan i dugometražni igrani film koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine „Lacrimosa (Osveta je moja)“, a 5. decembra i televizijski film iz perioda Jugoslavije „Film o gostima i radnicima“ (1977).

Zafranović je istakao da je to za njega izuzetan događaj jer se vraća u daleke šezdesete, dodajući da je prvi, danas izgubljeni, film režirao 1962. godine.

- Posebno mi je drago što se ovo dešava u Jugoslovenskoj kinoteci, zato što smo u ono vreme mi u Kino klubu Split imali Filmski ponedeljak, kada su prikazivani isključivo filmovi Kinoteke. U toj selekciji sam gledao gotovo kompletni nemi film, kao i kasnije zvučne koje smo naručivali. Jedan izuzetan amaterski autor iz onog doba Ivan Martinac studirao je u Beogradu arhitekturu i bio član Kino kluba Beograd. On je znao sve te filmove i pravio nam je program za gledanje u okviru velikog kino kursa - prisetio se Zafranović.

- Za status majstora amaterskog filma, što je internacionalna titula, trebalo je da napravimo 25 filmova, svako od nas koji smo dobili tu titulu, a bilo nas je dvadesetak iz kino klubova u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Splitu. Od mojih 25 filmova videćete tri. Inače ih je ostalo samo desetak, ostali su se izgubili po festivalima, više ne znam gde su - rekao je Zafranović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati