Kultura

Direktno.rs

15. 11. 2022. 13:19 0

Preminuo čuveni srpski dirigent, otac Mine Lazarević

U Beogradu je u 90. godini preminuo dirigent Ljubiša Lazarević. Gotovo ceo radni vek proveo je u Pozorištu na Terazijama gde je ostvario preko 30 premijera.

Ljubiša Lazarević rođen je 21. jula1933. godine u Somboru. Gimnaziju je završio u Vršcu, a dalje školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Beogradu najpre na teoretskom, a zatim i na odseku za dirigovanje. Kao student generacije, dobija stipendiju za usavršavanje na polju mjuzikla i operete u Beču.

Dirigovao je brojnim horovima i radio kao profesor u muzičkoj školi "Vojislav Vučković".

Posle drugog svetskog rata, puno je volontirao po sirotištima i to je bilo presudno da shvati moć muzike i da će ona biti njegov život.

Otac je sina Slobodana i ćerke Mine, čuvene srpske glumice.

Ipak, najveći deo života proveo je u Pozorištu na Terazijama sa željom da postavi mjuzikl i operetu na stalni repertoar i time doprinese u stvaranju prvog i jedinog muzičkog pozorišta na Balkanu. Svoju prvu premijeru imao je 1963. godine (Put oko sveta). Od opereta Franca Lehara Vesela udovica i Kneginje čardaša, preko mjuzikala "Priča iz zapadnog kvarta", "Violinista na krovu", "Cigani lete u nebo", "Čovek od La Manče", "Splitski akvarel", "Večiti studenti", "Moj dečko", koji su bili praizvedbe na ovim prostorima, nizali su se brojni domaći i strani mjuzikli u kojima je sarađivao sa velikim rediteljima i koreografima i za te projekte bivao višestruko nagrađivan i proglašavan za istaknutog umetnika. Za mnoge je radio orkestracije i prepeve songova na srpski jezik.

Kao zreo umetnik, postavlja predstave "Violinista na krovu" i "Čovek od La Manče" i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a uspešno se bavio i pedagogijom na katedri glume u Novom Sadu i na BK akademiji u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati