Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

21. 09. 2022. 17:29 0

Na današnji dan je rođen: Dodela nagrade Milan Mladenović

Na današnji dan rođen je Milan Mladenović, pesnik, muzičar, pevač i jedan od ključnih ljudi Ekatarine Velike, a večeras će u 20 časova u Dorćol Platzu nekom od talentovanih rokenrol bendova biti dodeljena nagrada koja nosi njegovo ime i prezime.

Nagradu „Milan Mladenović“ po četvrti put dodeljuje istoimena Zadužbina, koja je osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović.

Regionalni žiri koji čine: Mile Kekin (Hrvatska), Sonja Lončar (Srbija), Matjaž Manček (Slovenija), Edo Plovanić (Hrvatska) i Dragiša Uskoković Ćima (Srbija),  preslušao je 219 pesama prijavljenih na konkurs i opredelio se za 45 polufinalista i 12 finalista.

Spisak pesama koje su ušle u finale: “Brat” - Nataleé, “Doma” - Dina Jashari, “Fatamorgana” - Porto Morto, “Hodajmo na rukama” - Relej, “Krećem se” - Proto Tip, “Ljubimo se” - Luka Rajić, “Opet” - Ljubičice, “Oprostite, oprostite, oprostite” - Šiza, “Prjatučki” (Kdo bo rešil svet)” - Mrfy, “Riječ” - Seine, “Samo ti i ja” - Sentineo i “Zavrti me” - Šajzerbiterlemon.

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je 2019. godine sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a dodeljuje se za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije na svečanosti 21. septembra - na dan Milanovog rođenja.

Dobitnik prve Nagrade koja je dodeljena 2019. godine bio je bend Artan Lili sa pesmom “D.E.P.R.A”, drugi laureat bila je grupa Dram 2020. sa pesmom “Daj mi sve”, a treća je dodeljena grupi Ana & The Changes za pesmu “Tu”.

Dobitnici Nagrade Milan Mladenović biće nagrađeni statuetom Zadužbine i novčanom nagradom koja iznosi 3.000 evra, a poseban poklon dobiće i najinovativniji bubnjar ili bubnjarka - “Firchie Drums” doboš.

Milan Mladenović je poznat kao frontmen grupe Ekatarina Velika sa kojom je izdao šest studijskih albuma. Rođen je 1958. godine, a svoje muzičke korake započeo je još kao dete. Pored EKV-a, svirao je i u grupama Limunovo drvo i Šarlo akrobata. Umro je 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

Milan Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, a u Beogradu pored ulice, plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada nosi njegovo ime.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati