Kultura

Direktno.rs

16. 04. 2024. 13:48 0

"Očekujem avanturizam": Konkurs za Nagradu Milan Mladenović

Nagrada Milan Mladenović, šesta po redu, za najbolju pesmu na prostoru bivše Jugoslavije biće dodeljena na rođendan muzičara 21. septembra, a konkurs za ovo priznanje biće otvoren 1. maja.

Konkurs će trajati do 31. maja, a o laureatu Nagrade Milan Mladenović odlučivaće regionalni stručni žiri, kojeg će činiti muzičarka Anja Rupel (Slovenija), novinar i muzički kritičar Dubravko Jagatić (Hrvatska), muzičar Max Juričić (Hrvatska), pesnik i muzičar Nikola Vranjković (Srbija) i urednica Radioaparata Svetlana Đolović (Srbija), saopštila je Zadužbina Milana Mladenovića koja tradicionalno dodeljuje ovo priznanje.

Đolović od potencijalnih dobitnika nagrade, pored posvećenosti, emocije, strasti, poruke i stava, očekuje određenu vrstu balansa i celovitosti:

– Kada to kažem, mislim da se ideja realizuje do kraja – i u izvođačkom i u autorskom delu. Aranžman je ono na šta ja volim da obratim posebnu pažnju, i to me često kupi u raznim pesmama. Inovativnost, smelost i muzički avanturizam očekujem od svih koji se prijavljuju za Nagradu Milan Mladenović, s obzirom na to da su upravo stalno istraživanje novih muzičkih horizonata i pogled u budućnost bili Milanov zaštitni znak – reči su Svetlane Đolović, dok Max Juričič priznaje da poslednjih godina izbegava koncerte poznatih bendoval i umesto toga po klubovima traži nešto novo:

– Prošle godine sam otkrio Koikoi, koji su bili finalisti jednog od natecanja za Nagradu Milan Mladenović, tako da očekujem da ćemo i ove godine nešto zanimljivo čuti.

A pesma kojoj će Nikola Vranjković dati najviše glasova "apsolutno ne treba da liči na EKV ili na bilo šta što je Milan radio".

– Jednostavno, celo to delo treba da ima iskrenost i energiju kakvu je imao Milan Mladenović.

Anja Rupel, uoči otvaranja konkursa, poručuje svima da "budu svoji i kreativni", a Dubravko Jagatić napominje:

– Ako veruješ u pesme, kao što je Milan verovao; ako znaš sjajno spojiti muziku i tekst; ako imaju onu istu snagu i emociju kakvu su imale Milanove pesme, prijavi svoju stvar! Možda je upravo tvoja pesma najbolja u regionu ove godine.

Nagrada Milan Mladenović ustanovljena je s ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene umetničkoj zaostavštini nekadašnjeg frontmena grupe Ekatarina Velika.

Dobitnik prve Nagrade dodeljene 2019. godine bio je bend Artan Lili s pesmom „D.E.P.R.A“, a potonji laureati bili su: grupa dram za pesmu „Daj mi sve“, Ana & The Changes s numerom „Tu“, Dina Jashari za singl „Doma“. Poslednji dobitnik jeste bend Ljubičice zbog pesme „Dok čekamo pad“.

Fond za Nagradu Milan Mladenović ove godine iznosi 3.000 evra, a svi detalji o priznanju i samom konkursu biće objavljeni 1. maja na sajtu www.milanmladenovic.com, precizira se u saopštenju Zadužbine Milan Mladenović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati