Kultura

[ Izvor: RTCG ]

17. 07. 2022. 10:26 4

Nele Karajlić: Kultura je cvetala samo u Jugoslaviji

Rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i televizijski režiser Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, govorio je za Portal RTCG o Novom primitivizmu, Zabranjenom pušenju, Top listi nadrealista, kulturnom bumu ’80-ih godina u Jugoslaviji, partijskoj cenzuri i medijskoj halabuki zbog afere „Crk’o maršal“, ali i najavio novi koncert za crnogorsku publiku.

Na pitanje kad je dr Nele Karajlić „pretekao“ Nenada Jankovića i ko ga danas zove pravim imenom Dr Nele odgovara:

- Pravo da Vam kažem ne sećam se. Negde pred prelazak iz gimnazije na fakultet u onim godinama kada se iz školskih klupa selimo direktno u život. Niko nije ni pretpostavljao da će Nele Karajlić tako dugo da traje. Svi smo bili uvereni da će se Nenad Janković ponovo vratiti.

Govoreći o tome šta je za njega bilo biti Jugosloven, a šta Sarajlija, dr Nele Karajlić kaže da je to bilo zlatno doba naše popularne kulture.

- Nije bilo godine, a da nije izašla neka ploča koja je remek delo ili neki film koji je bio u vrhu evropske kinematografije. Zato mi to vreme i pamtimo po dobru. Ono nije bilo dobro u ekonomskom ili političkom smislu, ali je kultura cvetala. Zato je lepo bilo biti Jugosloven.

Prisećajući se osamdesetih godina, vremena koje je donelo kulturni bum, osnovan je umetnički kolektiv NKS (Neue Slowenische Kunst) u Sloveniji, ali i pokret Novi primitivizam u BiH, čiji je Nele bio osnivač, kaže da mu sada to vreme izgleda kao neki vatromet.

- Kud god da se okreneš nešto se zanimljivo dešavalo, neki poseban zanos gonio je omladinu da sluša, gleda, čita. Tako je bilo i u svijetu. Rodne godine. Bili smo mladi, pa smo, po prirodi stvari mislili da će to večno da traje. Međutim, rodne godine su prošle… počela je suša.

Navodi da je domaća muzika bila dominantnija od „uvozne“u potpunosti, navodeći da su u Jugoslaviji prodavali više ploča nego velika svetska imena.

- Stounsi su svirali u manjim dvoranama od onih u kojima su svirali neki naši veliki bendovi. Jednostavno, publika je bila naklonjena domaćoj muzici. To je, naravno, bila neka vrsta politike onih koji su brinuli o kulturi, ali uzalud ta briga ukoliko nema talenata. Srećom, Jugoslavija je imala talenata na pretek - dodaje Dr Nele Karajlić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati