Kuhinjica
07. 10. 2025. 07:08 0
Ajvar iz rerne zaludeo domaćice u Srbiji! Brzo se pravi, a imaćete ukusnu zimnicu
Ajvar je jedan od najomiljenijih zimskih delikatesa na Balkanu, a miris pečenih paprika vraća mnoge u detinjstvo i na porodična okupljanja.
Tradicionalno se priprema pečenjem paprika na plotni ili roštilju, ali savršen rezultat možete postići i u rerni – što znatno olakšava posao, a ukus ostaje bogat i domaći.
Sastojci:
5 kg crvenih paprika (najbolje mesnatih, tipa kurtovka)
1 kg plavog patlidžana
3 dl ulja (suncokretovo)
2-3 čena belog luka (po želji)
so po ukusu
malo sirćeta (po želji, oko 1-2 kašike)
Priprema:
Paprike operite i posušite, pa ih poređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni na 220°C dok ne omekšaju i dok im kožica ne počne da tamni i odvaja se (oko 30-40 minuta).
Patlidžan ispecite na isti način. Ispečene paprike stavite u plastičnu kesu ili posudu s poklopcem da se upare, pa ih lakše oljuštite i očistite od semenki i peteljki. Patlidžan takođe oljuštite.
Očišćene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso ili u blenderu (zavisno od željene teksture).
U velikoj šerpi zagrejte ulje, dodajte samlevenu smesu i kuvajte na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok ne postane gusta i sjajna (oko 1-2 sata). Pred kraj dodajte so po ukusu, beli luk i malo sirćeta, pa dobro promešajte. Vruć ajvar sipajte u sterilisane tegle, zatvorite i okrenite ih naopako dok se ne ohlade.
Ovaj ajvar iz rerne je jednostavniji za pripremu, a podjednako ukusan i aromatičan kao i onaj tradicionalno pečen na plotni.
Komentari 0
ostavi komentar