Kuhinjica
07. 09. 2025. 07:21 0
Recept za peglanu papriku! Poslastica od zimnice koja se jede u hladnim danima
Peglana paprika je tradicionalna zimnica koja potiče iz južne Srbije i posebno je cenjena zbog svoje bogate arome i specifičnog načina pripreme.
Radi se od pečenih i pažljivo "peglanih" paprika koje dobijaju jedinstven ukus, a ceo proces traži strpljenje i ljubav prema domaćoj kuhinji. Ova zimnica se obično pravi u jesen i prava je poslastica tokom hladnih dana, uz domaći hleb i sir.
Sastojci:
10 kg mesnatih crvenih paprika
300 g soli
300 ml alkoholnog sirćeta
300 ml ulja
3 glavice belog luka
2 veće vezice peršuna
Priprema:
Paprike ispecite na plotni ili roštilju, pa ih ogulite i očistite od semena. Očišćene paprike poređajte u veliku posudu i posolite, pa ostavite preko noći da puste sok.
Sutradan, paprike vadite i ređajte na čistu dasku, pa svaku rukama pažljivo spljoštite, tj. „ispeglajte“. Posebno pomešajte sitno seckan beli luk i peršun.
U veću teglu slažite red paprika, pa preko njih malo belog luka i peršuna, zatim sipajte po malo ulja i sirćeta. Ponavljajte postupak dok ne napunite teglu, pritisnite sve dobro i zatvorite.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Peglana paprika je najbolje kada odstoji nekoliko nedelja, jer tada upije sve začine i postaje mekana i aromatična.
Komentari 0
ostavi komentar