Kuhinjica
26. 08. 2025. 07:03 0
Recept za najbolju kafansku ljutenicu! Ovako su je spremale naše bake
Kafanska ljutenica je jedno od onih jela koje se pamti po mirisu, ukusu i atmosferi. To nije samo običan prilog od pečenih paprika i paradajza, već prava pikantna poslastica koja se najčešće priprema u domaćinstvima i kafanama širom Balkana.
Posebna je po tome što je bogatija i jače začinjena od klasične ljutenice – koristi se dosta crvene paprike, ljute feferone, beli luk, a neretko i malo sirćeta ili rakije da sve dobije poseban šmek.
Potrebno je:
2 kg paprike
1 kg paradajza
50 ml sirceta
150 ml ulja
100 gr secera
malo ml bibera
200-300 gr ljute paprike
soli po ukusu
4 cena belog luka
1/2 kesice od 5 gr. konzervansa (po želji)
Priprema:
Paradajz popariti , pa ga oguliti i iseći na kockice. Ulje sipati u šerpu, pa ubaciti paradajz. Dodati šećer i sirće, pa ga kuvati da ispari tečnost.
Papriku ispeci kao i ljutu papriku oguliti pa je iseckati, pa kad uvri paradajz dodati papriku i kuvati da uvri tečnost. Dodati so oko 2 kašike, pred kraj beli luk i po želji celer seckan i malo mlevenog bibera.
Po želji staviti konzervans ili sipati vruć, pa onda brzo zatvoriti dobro i tegle okrenuti da ostanu do sutra da poklopci upiju..
Komentari 0
ostavi komentar