Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

24. 08. 2025. 07:35 1

Napravite kisele krastavčiće ukusnije od kupovnih: Jedna stvar je ključna za zimnicu

Na zimnicu utiču razni faktori kao što su temperatura i higijena, pa je veoma važno da budete pažljivi tokom celog procesa kako biste osigurali da hrana bude kvalitetna i bezbedna za jelo.

Evo nekoliko saveta i trikova za pripremu kiselih krastavaca a koji će učiniti da zimnica duže traje i ne samo to, da bude još ukusnija.

1. Izbor
Birajte male, čvrste i sveže krastavčiće. Najbolje su sorte koje se koriste za kiseljenje, kao što su oni za turšiju ili kornišoni.

2. Priprema
Pre pravljenja zimnice, krastavčiće dobro operite i osušite. Ako su preveliki, možete ih iseći na pola ili kolutove.

3. Sterilne tegle i poklopci
Tegle i poklopci moraju biti potpuno sterilni kako bi se sprečila kontaminacija. Operite ih toplom vodom i sapunom, pa ih sterilizujte ključalom vodom ili u pećnici na niskoj temperaturi.

4. Koristite kvalitetno sirće i so
Koristite belo vinsko ili jabukovo sirće da biste spremili najukusnije kisle krastavčiće. Takođe, koristite morsku so ili konzervans bez joda.

5. Aromatični dodaci
Ako volite dodajte aromatične začine kao što su beli luk, seme estragona, korijander, peršun ili mirođiju za bogatiji ukus.

6. Natapanje za hrskavost
Krastavčiće natopite u hladnoj vodi i ostavite ih 2-3 sata pre kiseljenja. Ovo će pomoći da zadrže hrskavost.

7. Pravilan raspored u teglama
Krastavčiće složite čvrsto u tegle kako bi se izbegle praznine i smanjila mogućnost kontaminacije. Takođe, ostavite malo prostora iznad krastavčića za tečnost.

8. Tečnost za kiseljenje
Napravite rastvor sirćeta, soli, vode i začina pre nego što prelijete krastavčiće. Onda tu tečnost ulijte preko krastavčića, ostavljajući oko 1 cm prostora do vrha tegle.

9. Uklonite vazduh
Nakon što prelijete tečnost, protresite tegle kako biste uklonili eventualne mehuriće vazduha. To će pomoći da se spreči kvarenje.

10. Čuvanje na hladnom i tamnom mestu
Nakon što zatvorite tegle, stavite ih na hladno i tamno mesto, kao što su podrum ili frižider. Kiseli krastavčići će biti spremni za jelo nakon nekoliko nedelja, ali će biti najbolji nakon nekoliko meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sazvežđe "Srbija"

Zoran Živković [22.08.2025.]




Video dana

Zazubice

Anketa

Da li ste zadovoljni spiskom košarkaša Srbije za Evropsko prvenstvo?

Rezultati