Kuhinjica
23. 07. 2025. 07:00 0
Vanilice kakve nećete nigde pronaći: Kažu da su najbolje na svetu
Koliko su vanilice popularne u Srbiji najbolje govori činjenica da se ubrajaju među najprodavanije proizvode na našem tržištu i kolače koji se najčešće prave.
Da su jedinstvene i ukusne čulo se čak i u svetu, zbog čega su vanilice proglašene i najboljim sitnim kolačima!
Potrebno je:
200 g masti
3 kašike šećera
1 jaje
1 žumance
1/2 limuna – sok
1 limun – kora
450 g brašna
2 kesice vanilin šećera
250 g šećera u prahu
250 g džema od šljiva
Priprema:
Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende).
Dodati 450 g brašna i zamesiti testo.
Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C.
Modlicama vaditi vanilice, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade.
U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.
Nekada su se vanilice kao i drugi sitni kolači pravile za praznike i posebne prilike, njima su se dočekivali gosti. Često su se pravile i kao poklon kada se odlazilo u goste i to su razlozi zbog kojih se vanilice smatraju delom naše tradicije, kulturne i kulinarske.
Komentari 0
ostavi komentar