Kuhinjica
10. 06. 2025. 07:10 0
Omiljena poslastica iz detinjstva se pravi prosto, a svi je obožavaju - bolja je od sladoleda
Ako ste mislili da su šnenokle zaboravljene, prevarili ste se! Ovaj čuveni dezert, poznat i kao plutajuće ostrvo, kreće ponovo da osvaja srca svih sladokusaca.
Lagane, nežne i kremaste – šnenokle su pravi klasik naših baka, a sada vam donosimo jednostavan recept da ih pripremite baš kao nekad!
Potrebni sastojci:
Za mlečni krem (žumanca):
1l mleka
6 žumanaca
6 kašika šećera
1kesica vanilin šećera
1 kašika gustina (ili brašna)
Za sneg od belanaca:
6 belanaca
6 kašika šećera
Priprema:
1. Prvo napravite sneg od belanaca:
Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Kad masa postane sjajna i čvrsta, stavite mleko da provri.
Kad mleko provri, smanjite temperaturu i kašikom vadite „knedle“ od umućenih belanaca i spuštajte ih u mleko. Kratko kuvajte s obe strane – po 15-20 sekundi, pa vadite na tanjir. Nastavite dok ne potrošite sav sneg.
2. Zatim pripremite krem
Umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Sipajte malo vrućeg mleka u smesu da je pripremite, zatim sve vratite u šerpu sa mlekom i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Mešajte neprestano da ne bi zagorelo.
Kada se krem zgusne, sipajte ga u činije ili šolje, poređajte „ostrva“ od belanaca preko i ostavite da se ohladi. Snenokle možete dodatno posuti rendanom čokoladom, cimetom ili karamel prelivom za još bogatiji ukus.
Priuštite sebi ovo zadovoljstvo već danas! Šnenokle nisu samo desert, već povratak u detinjstvo, u vreme kad su se slatkiši pravili s ljubavlju, a kuća mirisala na vanilu i toplinu doma.
Komentari 0
ostavi komentar