Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

30. 04. 2025. 07:13 0

Kolač od 3 sastojka koji se topi u ustima - jednom kada ga probate, uvek ćete ga praviti

Tražite li recept za jednostavan, sočan kolač od pistaća, ne treba vam puno sastojaka – samo brašno od pistaća, šećer i jaja. Možete koristiti domaće ili kupovno pistaćino brašno. Važno je da bude fino mleveno kako bi bolje oponašalo teksturu običnog brašna.

Umesto pistaća, možete koristiti i fino mleveno bademovo brašno. Jaja daju elastičnu teksturu i potrebno ih je dugo miksati dok ne postanu vrlo svetla. Kolač neće biti jarkozelen, čak ni sa vrhunskim pistaćima, a ako želite intenzivniju nijansu, možete dodati nekoliko kapi jestive zelene boje.

Po želji, pre posluživanja kolač pospite šećerom u prahu. Za sečenje koristite veliki i oštar nož i budite nežni – površina kolača je osetljiva i lako puca, poput beze kore. Ako previše pritisnete, kolač će se spljoštiti i propasti u sredini. Čuvajte ga dan ili dva na sobnoj temperaturi, a ako mu odolite, duže od toga u hladnjaku ili zamrzivaču.

Sastojci:

4 velika jaja direktno iz frižidera (oko 213 g bez ljuske)

173 g šećera

343 g fino mlevenog brašna od pistaća

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Namastite kalup za tortu prečnika 20 cm i obložite dno i stranice papirom za pečenje. Papir je nužan jer se kolač lako lepi, čak i za dobro namazane neljepljive kalupe.

U velikoj posudi miksajte jaja i šećer na najjačoj brzini oko 10 minuta, dok smesa ne postane vrlo gusta, svetla i voluminozna. Kada mikser ostavlja tragove u smesi koji ne nestaju odmah, znači da je smesa spremna. Nakon miksanja smesa će se blago slegnuti – to je uobičajeno.

Lopaticom nežno umešajte trećinu pistaćinog brašna. Zatim dodajte drugu trećinu, a potom i preostali deo. Pokušajte što manje izbijati vazduh iz smese – treba da ostane lagana i prozračna, a brašno ravnomerno umešano.

Ulijte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite kolač 35–45 minuta. Površina treba da bude svetlo smeđa i blago čvrsta na dodir.

Ostavite kolač da se hladi oko sat vremena pre nego što ga izvadite iz kalupa. Najbolje ga je seći i posluživati kada se potpuno ohladi – najbolje nakon nekoliko sati ili sutradan.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dekontaminacija

Zoran Živković [25.04.2025.]




Video dana

Savršena pljačka

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati