Kuhinjica
30. 03. 2025. 07:31 0
Čokoladna torta BEZ glutena! Idealna vikend poslastica
Bezglutenska čokoladna torta je sočna, jednostavno se priprema i idealna je za sve prilike.
Sastojci:
220 g šećera
50 g smeđeg šećera
210 g pirinčanog brašna
80 g kakao praha
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1 1/4 kašičice soli
Vlažni sastojci za tortu:
250 ml mleka
1 kašika jabukovog sirćeta
180 ml ulja
60 ml svežeg espresa
2 kašičice vanilinog ekstrakta
2 jajeta
250 ml ključale vode
Za puter krem:
185 g putera
360 g šećera u prahu
180g kakaoa
125 ml mleka
Priprema:
Kako biste napravili tortu bez glutena, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C . Podmažite i obložite dva pleha za pečenje od 20 cm. U velikoj posudi izvažite sve suve sastojke i pomešajte. Pomešajte mleko sa jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobićete mlaćenicu. Dodajte sve vlažne sastojke, osim ključale vode, u suve. Nastavite da mutite dok se ne formira glatko testo. Dodajte kipuću vodu i umutite da se sjedini. Sipajte smesu u pripremljene kalupe i pecite 30-40 minuta.
Napravite zatim glazuru tako što ćete da stavite puter u malu šerpu i dobro propržite na laganoj vatri. Kada porumeni, sipajte ga u silikonski kalup za torte i stavite u frižider ili zamrzivač da se stegne. U zamrzivaču će biti potrebno oko 15-20 minuta. Kada se puter potpuno ohladi, razbijte ga i stavite u posudu. Mutite 10-15 minuta mikserom sa nastavkom za mućenje, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta.
U međuvremenu prosejte šećer u prahu i kakao zajedno. Kada je puter gotov, smanjite brzinu i umešajte mešavinu šećera u prahu i mleko. Dodajte so i vanilin ekstrakt i mešajte dok se ne sjedine. Kada se patišpanj potpuno ohlade, premažite ih galzurom. Svaki sloj premažite, kao i po površini torte. Ubacite u frižider do serviranja i uživajte.
Komentari 0
ostavi komentar