Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

30. 03. 2025. 07:31 0

Čokoladna torta BEZ glutena! Idealna vikend poslastica

Bezglutenska čokoladna torta je sočna, jednostavno se priprema i idealna je za sve prilike.

Sastojci:

220 g šećera

50 g smeđeg šećera

210 g pirinčanog brašna

80 g kakao praha

2 kašičice praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

1 1/4 kašičice soli

Vlažni sastojci za tortu:

250 ml mleka

1 kašika jabukovog sirćeta

180 ml ulja

60 ml svežeg espresa

2 kašičice vanilinog ekstrakta

2 jajeta

250 ml ključale vode

Za puter krem:

185 g putera

360 g šećera u prahu

180g kakaoa

125 ml mleka

Priprema:

Kako biste napravili tortu bez glutena, prvo zagrejte rernu na 180 stepeni C . Podmažite i obložite dva pleha za pečenje od 20 cm. U velikoj posudi izvažite sve suve sastojke i pomešajte. Pomešajte mleko sa jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Dobićete mlaćenicu. Dodajte sve vlažne sastojke, osim ključale vode, u suve. Nastavite da mutite dok se ne formira glatko testo. Dodajte kipuću vodu i umutite da se sjedini. Sipajte smesu u pripremljene kalupe i pecite 30-40 minuta.

Napravite zatim glazuru tako što ćete da stavite puter u malu šerpu i dobro propržite na laganoj vatri. Kada porumeni, sipajte ga u silikonski kalup za torte i stavite u frižider ili zamrzivač da se stegne. U zamrzivaču će biti potrebno oko 15-20 minuta. Kada se puter potpuno ohladi, razbijte ga i stavite u posudu. Mutite 10-15 minuta mikserom sa nastavkom za mućenje, dok smesa ne postane svetla i pahuljasta.

U međuvremenu prosejte šećer u prahu i kakao zajedno. Kada je puter gotov, smanjite brzinu i umešajte mešavinu šećera u prahu i mleko. Dodajte so i vanilin ekstrakt i mešajte dok se ne sjedine. Kada se patišpanj potpuno ohlade, premažite ih galzurom. Svaki sloj premažite, kao i po površini torte. Ubacite u frižider do serviranja i uživajte.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Razgradnja

Zoran Živković [28.03.2025.]




Video dana

Leteći ćilim

Anketa

Da li je na velikom protestu u Beogradu upotrebljen zvučni top?

Rezultati