Kuhinjica
15. 03. 2025. 07:38 0
Tulumbe kao iz poslastičarnice! Detaljna uputstva za tradicionalni recept
Tulumbe su nekada bile poslastica koju su mnoge domaćice spremale za razne prilike, a danas ih možete videti skoro samo u poslastičarnicama.
Ova turska poslastica priprema se na neobičan način – testo se sprema prokuvavanjem, a same tulumbe se ne peku, već prže u dubokom ulju. Ako želite da se počastite pravom kalorijskom i šećernom bombom, donosimo tradicionalni recept sa kojim ne možete da pogrešite.
Najbolji recept za zabavu
Pre nego što počnete da merite sastojke, biće vam potrebna posebna oprema za ovu tortu. Duboki lonac u kome ćete pržiti tulumbe (u istom loncu možete da pripremite smesu), špric za testo iz kojeg ćete ih cediti i pleh u koji ćete ih slagati i „kupati“ u agdi. Ako treba da napravite kalup za tulumbe jer ga nemate ili ne možete da pronađete gde da ga kupite, možete koristiti običnu kesu za pecivo sa velikim zvezdastim vrhom. Produžetak je ovde posebno važan, jer će uz njega tulumbe dobiti svoj karakterističan rebrasti izgled, a želite da budu široke najmanje 1 cm.
Sastojci za agdu:
400 ml vode
500 g šećera
1-2 kriške limuna (u zavisnosti od željene jačine mirisa limuna)
(opciono) 1 vanilin šećer
Sastojci za tulumbe testo:
250 ml vode
250 ml mleka
50 ml ulja (suncokretovo ili drugo neutralno ulje)
50 g šećera
300 g brašna
1⁄2 kesice (ili 1⁄2 kašičice) praška za pecivo
4 jaja
Tulumbe sastojci za prženje:
Ulje za prženje (najmanje 500-700 ml)
Tulumbe priprema:
U šerpi pomešati 400 ml vode, 500 g šećera, kriške limuna (i vanilin šećer ako ga koristite). Stavite smešu da provri, pa kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta dok se sirup malo ne zgusne.
Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa stavite u frižider na najmanje 2 sata (sirup se može pripremiti i dan ranije). U šerpi prokuvati 250 ml vode, 250 ml mleka, 50 ml ulja i 50 g šećera.
U međuvremenu u većoj posudi pomešati 300 g brašna sa praškom za pecivo. Kada tečnost provri, sklonite lonac sa ringle i odmah sipajte svu tečnost u suve sastojke. Brzo mešajte drvenom kašikom dok se testo ne sjedini.
Vratite šerpu na laganu vatru i nastavite da mešajte 1-2 minuta dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Prebacite testo u veću činiju i ostavite da se hladi 10-15 minuta (povremeno mešajte da se ne stvori korica).
Kada se testo dovoljno ohladi, dodajte jedno po jedno jaje, dobro mešajući posle svakog. Testo će postepeno postati glatko i svilenkasto.
Ostavite testo da odstoji 20 minuta.
Napunite kesu za pecivo (ili koristite metalni poslastičarski kalup) sa velikim zvezdastim vrhom (otvor oko 1 cm) i istisnite testo direktno u pripremljeno ulje.
Ulje na početku vađenja mora biti hladno ili mlako, a zatim ga zagrejati na srednjoj vatri. Između krugova možete ocediti 1 šolju vrelog ulja i dodati jednu šolju hladnog ulja da ostane mlako.
Tokom ekstrudiranja, oblikujte veličinu tulumba tako što ćete seći na željene dužine (obično 5–10 cm), koristeći nauljene kuhinjske makaze.
Pecite tulumbe dok ne dobiju lepu zlatno braon boju sa svih strana. Tokom prženja, tulumbe se mogu samostalno lagano okretati, a po potrebi i okretati da se ravnomerno isprže. Izvadite ih metalnom kašikom sa prorezima i kratko ocedite na kuhinjskom papirnom ubrusu.
Još vruće tulumbe umočite u ohlađen sirup da se lepo natope. Ako pržite više tura, držite prvu turu u sirupu dok ne ispržite ostatak.
Na kraju sve tulumbe stavite u činiju, prelijte preostalim sirupom i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider na 2-3 sata pre serviranja.
Komentari 0
ostavi komentar