Kuhinjica
04. 03. 2025. 19:43 0
Danas je svetski dan palačinki
Datum ovog dana menja se iz godine u godinu, a predodređen je datumom kada se održava Uskrs. Slavi se tačno 47 dana pre uskrsa.
U hrišćanskoj tradiciji, Dan palačinki se još naziva i Palačinka utorak, munjeviti utorak ili debeli utorak. Kuvar pape Gelacija Prvog, napravio je prvu palačinku još u 5. veku.
Ovu slasnu poslasticu napravio je tako što je umesio vodu, jaja i brašno, kako bi nahranio mnogobrojne hodočasnike. Jelo je nazvao placenta ili ploča.
Recept za palačinke je vremenom napredovao. Sada postoje Američke palačinke, palačinke sa pivom, kao i torta od palačinki.
Mi vam donosimo jedan interesantan recept za "zebra" palačinke.
Sastojci:
500 ml mleka
2 jaja
Prstohvat soli
100 ml mineralne
Glatko brašno po potrebi
1 kašičica kakaa
1 kašičica rastopljenog maslaca
Priprema:
Umutite jaja, puter, so, mleko i mineralnu vodu, pa postepeno dodajte brašno dok ne dobijete kremastu i gušću smesu, piše Index.hr.
Odvojite jednu četvrtinu smese u činiju, dodajte kakao, pa mikserom mešajte dok se sastojci ne sjedine. Gotovu smesu prebacite u vreću za pecivo sa uskom mlaznicom.
Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri i dodajte uobičajenu mešavinu za palačinke.
Sačekajte desetak sekundi da testo malo porumeni, inače bi vam se šare mogle raširiti, a zatim pomoću kese za cev nacrtajte spirale u krug ili nacrtajte šare po želji.
Okrenite palačinku i pecite još pola minuta.
Ponovite postupak sa ostatkom smese, pa servirajte palačinke sa filom po želji.
Prijatno!
Komentari 0
ostavi komentar