Kuhinjica
05. 02. 2025. 07:09 0
Original recept za bolonjeze sos! Odmah ćete se "preseliti" u Italiju
Italijanska kuhinja je poznata kao jedna od najukusnijih na svetu i nema ko ne može da odoli receptima iz ove mediteranske države na Apeninskom poluostrvu.
Špagete bolonjeze su jedan od prepoznatljivijih znakova kuhinje ove zemlje i samo oni znaju tajni recept. Ipak, recept za ovaj bolonjeze sos će vam se odmah dopasti i ukusom "smestiti" u Italiju.
Sastojci:
500 g mešanog mlevenog mesa
1 konzerva paradajz sosa
1 štap celera
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
300 g pečuraka
4 šnite slanine
pola čaše belog vina
200 ml pilećeg bujona
2 kašike maslinovog ulja
malo suvog bosiljka
malo suvog origana
so
biber
Priprema:
Dobro zagrejte ulje u šerpi. Crni i beli luk isecite što sitnije, pa ubacite u šerpu da se dobro prodinsta. Uz luk, ubacite i sitnije seckanu slaninu i pržite sve dok ona ne porumeni, oko 10 minuta. Kada slanina postane hrskava, samo nju izvadite iz šerpe i stavite na ubrus da se ocedi od masnoće.
U šerpi, gde su ostale obe vrste luka, stavite mleveno meso i pržite dok meso ne postane mrvljivo i dok ne promeni boju, najviše 10 minuta. Pokušajte da ocedite višak tečnosti iz šerpe, pa onda mesu dodajte paradajz, oljuštene pečurke i isečene na kolutove, sitnije iseckan celer, vino, bujon i sve začine pa ostavite na laganoj vatri da proključa. Kada se to dogodi, smanjite toploti i kuvajte oko sat vremena uz povremeno mešanje.
Za to vreme možete da skuvate testeninu, pa kada sos bude gotov, spojite sa testeninom i jelo je spremno za posluživanje.
Komentari 0
ostavi komentar