Kuhinjica
11. 12. 2024. 07:25 0
Buhtle sa džemom! Starinska poslastica koja nas vraća u detinjstvo
Sladak doručak je nešto što nam svima uvek prija i dobar je izbor za početak dana, pa mu se obraduju i stari i mladi.
Priznaćete da niko ne može da odoli ukusnim buhtlama sa džemom, pa smo zato spremili recept za buhtle sa džemom.
Sastojci za buhtle sa džemom:
700 g brašna
2 kašičice suvog kvasca
2 šolje toplog mleka
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
2 kašike ulja
rendana kora od pomorandže
džem po ukusu koji volite
malo soli
malo šećera
za premazivanje:
1 kašičica putera
Priprema buhtli sa džemom:
Sve suve sastojke pomešajte u jednoj činiji, pa postepeno dodajte prvo toplo mleko, umućena jaja, ekstrakt vanile, ulje i rendanu koru pomorandže. Polako ručno mesite, a možete i mikserom. Mešajte sve dok ne dobijete glatko testo, a po potrebi možete da dodate još brašna. Kada ga dobro zamesite, vratite ga u činiju koju ste sada nauljili i ostavite na toplom da odstoji sve dok se ne udvostruči.
Posle ovog vremena, testo na radnoj površini oklagijom razvaljajte u pravougaonik pa oštrim nožem isecite manje pravougaonike. Prstima napravite malo udubljenje u svaki pravougaonik i stavite oko jedne kašičice džema u sredini. Pažljivo preklopite svaki pravougaonik na pola i spojite krajeve. Testo treba da bude dovoljno lepljivo da se zalepi.
Ponavljajte ove korake dok ne napravite sve buhtle pa ih ređajte u tepsiju premazanu puterom i premažite još malo putera sa strane svake buhtle, da se ne bi zalepile. Ostavite ih još oko 20 minuta da odmore pre pečenja.
Pecite ih od 25 do 30 minuta na 180 stepeni, sve dok ne dobiju zlatnu boju. Možete ih posuti prah šećerom.
Komentari 0
ostavi komentar