Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

04. 11. 2024. 07:21 0

Posna sarma sa tajnim sastojkom! Ukusnija od one sa mesom

Svi smo navikli na sarme sa mlevenim mesom i pirinčem, ali ovo punjenje je jednako ukusno. Recept za posnu sarmu sa orasima će vas oduševiti.

U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma. U stara vremena one nisu imale soju kojom su menjale meso, ali su umesto ove namirnice vešto koristile ono što su imale. Njihov tajni sastojak su orasi. 

Mnogi tvrde da posna sarma kojoj se dodaju orasi, ako se dobro napravi i polako krčka može da bude ukusnija i lepša od one sa mesom, kojoj malo ko može da odoli.

A ako još hoćete da bude svečarska ili slavska, pa da lepo zamiriše stavite i parče, dva dimljene ribe .

Sastojci:

veća glavica kiselog kupusa

3 glavice crnog luka

struk praziluka

200 gr pirinča

2 šargarepe

crvena mlevena paprika

biber, so

šolja mlevenih oraha

lovorov list

1 kašika brašna

2 dl ulja

Priprema:

Odvojite listove na glavici kupusa i očistite žilu u sredini svakog lista. Ukoliko je kupus mnogo kiseo ili slan, operite ga u hladnoj vodi. Crni luk i praziluk očistite i sitno isecite. Šargarepu očistite, narendajte i zajedno sa lukom propržite na polovini predviđene količine ulja. Posolite, dodajte opran pirinač i još kratko pržite. Začinite sa pola kašičice crvene mlevene paprike i biberom, pa promešajte i skloniti sa vatre.

Kad se fil prohladi dodajte mlevene orahe i izmešajte. Na svaki list kupusa stavite kašiku nadeva i uvijte sarme.

Na dno šerpe sa debljim dnom sipajte malo ulja, stavitie sitno iseckan kupus, pa odozgo poređajte sarme. Između sarmi ubacite tri lista lovora. Sarme nalijte toplom vodom, da ogreznu i kuvajte poklopljene na tihoj vatri, dok kupus ne omekša. Po potrebi, u toku kuvanja dolivajte po malo tople vode.

U tiganju zagrejte ostatak ulja, dodajte brašno, propržite ga da blago porumeni, pa dodajte crvenu mlevenu papriku. Prelijte sarme zaprškom i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri. Zagrejte rerenu na 200 stepeni, pa ubacite sarmu i zapecite je još 30 minuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Signalizacija

Zoran Živković [04.11.2024.]




Video dana

Veliki transport

Anketa

Da li će neko odgovarati zbog nesreće u Novom Sadu?

Rezultati