Kuhinjica
28. 10. 2024. 07:19 0
Najbolji recept za slavsko žito! Tajna vrhunskog ukusa je u ovim sastojcima
Počela je sezona slava, a ako ne znate kako se pravi najbolje slavsko žito, preporučujemo vam originalan recept.
Žito za slavu, jedan od glavnih simbola krsne slave, pravi se na tradicionalan način, ali je ukusnije uz dodatak muskatnog oraščića i cimeta.
Sastojci:
300 grama pšenice
300 grama mlevenih oraha
oko 250 grama šećera
muskatni oraščić
malo cimeta na vrh noža
Priprema:
Žito dobro očistiti od nečistoće i isprati pod mlazom vode. Staviti je u veći sud i ostaviti da provri.
Kad provri, pustiti da vri par minuta, prosuti vodu (žito ostaje u cediljki), naliti novu, hladnu vodu i ponoviti postupak. Ostaviti da opet provri, baciti vodu, naliti opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To se radi četiri puta, da bi se voda izbistrila. U toku kuvanja, neka zrna žita će se raspuknuti, što je dobro.
Kad četvrti put voda provri, skloniti posudu sa šporeta, staviti na hladno mesto, poklopiti i ostaviti dva stoji dva sata.
U većoj šerpi izmešati žito, mlevene orahe i malo šećera. Dodati malo cimeta i muskantnog oraščića. Žitu dodati malo vode od kuvanja, da ne bude suvo. Probati ukus, pa po potrebi dodati još šećera.
Žito staviti u činiju, posuti ga mlevenim orasima i ukrasiti polovinama jezgra oraha. Ukućani i gosti se na dan slave, pre ručka, posluže kašičicom žita.
Komentari 0
ostavi komentar