Kuhinjica
27. 10. 2024. 07:25 0
3 proverena trika za meke i vazdušaste kiflice! Neka vam i sledećeg dana budu savršene
Početnici u kuhinji često prave greške zbog kojih im kiflice ne narastu ili se brzo stvrdnu. Da bi ispale meke i vazdušaste, potrudite se da izbegnete tri greške.
Da biste napravili vazdušaste kiflice koje će biti jednako ukusne i meke i sutradan, potrudite se da ne pravite sledeće tri greške.
1. Stavljate suvi kvasac
Kiflice se prave od davnina, a svako će reći da ih je njegova baka pravila najbolje. I istina je, bake su pravile najlepše kiflice, jer su koristile domaće namirnice i sveži kvasac.
Priprema testa sa svežim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac daje pecivu specifičnu aromu i volumen. Međutim, potrebno je da ga koristite na ispravan način.
Kvasac izmrvite i stavite ga u posudu, a onda ga prelijte sa malo mlake vode (ili mleka) i dodajte kašičicu šećera. Voda, odnosno mleko mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je tečnost hladnija ili toplija od tih vrednosti, kvasac se neće aktivirati.
2. Ne ređate ih jednu do druge
Da bi kiflice bile vazdušaste i meke, potrebno je da ih poređate tako da budu tik jedna uz drugu. Kada ih suzbijete i stavite da se peku, testo neće imati kud, pa će ići u visinu i tako dobiti na mekoći.
3. Ostavljate ih na vazduhu
Postoji „caka“ i da se vruća peciva stave u činiju i potom umotaju u plastičnu kesu, koja će učiniti da se vlaga duže zadrži, a kiflice omekšaju.
Komentari 0
ostavi komentar