Kuhinjica
26. 10. 2024. 07:00 2
Topli doručak za hladna jutra! Napravite kačamak
Kačamak je tradicionalno jelo koje se najčešće pravi od kukuruznog brašna, a popularno je u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i drugim delovima Balkana. Ima gustu, kremastu teksturu i obično se služi za doručak uz tvrdi sir, pavlaku ili jogurt.
Osim osnovnog recepta, koji podrazumeva da se ovo jelo pravi samo sa vodom i solju, ono se može obogatiti maslacem, svinjskom mašću ili mlekom kako bi se postigla bogatija i kremastija konzistencija.
Sastojci:
500 g kukuruznog brašna
1 l vode
1 kašika soli
100 g maslaca ili svinjske masti (po izboru)
Mleko (opciono, za kremastiju teksturu)
Priprema:
U velikom loncu zagrejte vodu i dodajte so. Kada voda proključa, smanjite temperaturu. Postepeno dodajte kukuruzno brašno u vrelu vodu, stalno mešajući da ne dođe do grudvica.
Kuvajte na laganoj vatri, mešajući, oko 15-20 minuta, dok smesa ne postane gusta i počne da se odvaja od ivica lonca. Kada je kačamak gotov, sklonite ga sa vatre i dodajte maslac ili svinjsku mast. Dobro promešajte dok se ne otopi i sve sjedini.
Kačamak možete poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo. Možete ga preliti sa malo dodatnog maslaca ili masti, a može se služiti i sa malo kisele pavlake ili jogurta.
Komentari 2
ostavi komentar