Kuhinjica
20. 08. 2024. 07:00 0
Plazma torta koja se ne peče! Omiljena poslastica u Srbiji
Plazma torta je omiljena poslastica na Balkanu, posebno u Srbiji. Pravi se od keksa, koji je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih u regionu.
Ova torta je popularna zbog svoje jednostavne pripreme i bogatog, kremastog ukusa.
Osnovni sastojci:
Plazma keks: Osnovni sastojak torte. Obično se koristi mleveni plazma keks koji se lako sjedini sa ostalim sastojcima.
Maslac ili margarin: Dodaje se kako bi torta dobila bogatu i kremastu teksturu.
Šećer u prahu: Služi za zaslađivanje smese.
Mleko: Koristi se za omekšavanje keksa i za postizanje prave konzistencije fila.
Slatka pavlaka: Često se dodaje u krem kako bi bio laganiji i penastiji.
Čokolada: Može se dodati u krem za dodatni ukus ili se koristi za glazuru.
Priprema:
Prvo se mleveni plazma keks pomeša sa rastopljenim maslacem, mlekom i šećerom u prahu kako bi se dobila kompaktna smesa koja se koristi kao baza torte. Zatim se priprema fil, koji može biti jednostavan od slatke pavlake i čokolade, ili se dodaju drugi sastojci po želji, poput voća, oraha ili vanile. Slojevi keksa i fila se slažu jedan na drugi, a torta se obično završi slojem čokoladne glazure ili šlaga.
Plazma torta ne zahteva pečenje, što je čini brzom i lakom za pripremu. Nakon što se sastavi, torta treba da odstoji u frižideru nekoliko sati kako bi se svi slojevi lepo povezali i torta stekla odgovarajuću čvrstinu.
Komentari 0
ostavi komentar