Kuhinjica
24. 07. 2024. 07:13 1
Originalan recept za baklave! Starinska poslastica koju svi volimo
Predstavljamo vam originalan recept za baklave, poslasticu koja nas vraća u detinjstvo.
Sastojci:
Za baklavu:
500 g tankih kora za pitu
300 g oraha, sitno seckanih
100 g lešnika, sitno seckanih (opciono)
100 g badema, sitno seckanih (opciono)
200 g putera, istopljenog
1 kašičica cimeta
Za sirup:
500 g šećera
250 ml vode
1 limun (sok)
1 štapić cimeta
3-4 karanfilića (opciono)
2 kašike meda
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C. U posudi pomešajte seckane orahe, lešnike, bademe (ako ih koristite) i cimet. Istopite puter. Nauljite veliki pleh i stavite jednu koru za pitu. Premažite je puterom. Ponavljajte ovaj postupak sa 7-8 kora, premažući svaku koru puterom.
Posipajte deo mešavine oraha preko kora. Nastavite da slažete kore, premazujući ih puterom i posipajući mešavinom oraha, sve dok ne potrošite sav materijal. Završite sa 7-8 kora premazanih puterom. Oštrim nožem isecite baklavu na rombove ili kvadrate.
Pecite baklavu u zagrejanoj rerni oko 45-50 minuta ili dok ne postane zlatno braon i hrskava. Dok se baklava peče, pripremite sirup. U šerpu stavite šećer, vodu, limunov sok, štapić cimeta i karanfiliće. Dovedite do ključanja, a zatim smanjite vatru i kuvajte još 10 minuta.
Dodajte med u sirup i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Sklonite sirup sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Kada je baklava pečena, izvadite je iz rerne i odmah prelijte toplim sirupom. Ostavite baklavu da se potpuno ohladi i upije sirup, najbolje preko noći. Kada se baklava ohladi, spremna je za serviranje. Poslužite je uz šoljicu kafe ili čaja.
Komentari 1
ostavi komentar