Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

10. 06. 2024. 07:16 1

Ledene kocke za vrele dane! Originalan recept za poslasticu koja nas vraća u detinjstvo

Pošto ne postoji osoba koja ne voli ledene kocke, onda možete da ih napravite za čitavu porodicu po originalnom receptu.

Ledene kocke se jednostavno i lako prave. Naše bake i mame su često pravile ovaj kolač, i to ne samo u posebnim prilikama. 

Ovaj kolač se pravi u raznim varijantama, ali je ovaj originalni, sa tamnom korom i belim filom, svakako najpopularniji. 

Sastojci:

Za krem:

jedan litar mleka

80 grama gustina

80 grama brašna

200 grama šećera

250 grama putera ili margarina

Za koru:

četiri jaja

100 grama šećera

80 grama brašna

pola kesice praška za pecivo

25 grama kakaoa

Sirup za zalivanje kore:

250 mililitara vode

100 grama šećera

Glazura:

200 grama čokolade za kuvanje, šest kašika ulja

Priprema: 

Prvo morate napraviti krem.

U posudu sa brašnom dodajte gustin i šećer i kratko promešajte. Odvojite deo hladnog mleka i sipajte u smesu od brašna i dobro promešajte da u smesi nema grudvica.

Ostatak mleka staviti da proključa, skloniti sa šporeta, sipati smesu i ponovo staviti na šporet.

Uz stalno mešanje kuvajte krem dok ne postane gust. Zatim kuvani krem prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.

Za koru su potrebne dve činije jer ćete odvojiti belanca od žumanaca.

Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer i sve ponovo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. U smesu od belanaca postepeno dodajte žumanca i mutite ih mikserom.

Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve ručno sjedinite da dobijete ujednačenu smesu.

Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.

Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.

Nakon toga potrebno je napraviti sirup za koru. U šerpu sipajte vodu i šećer i sve zagrejte dok ne provri. Hladnu koru prelijte vrućim sirupom.

Umutite mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u krem. Nastavite sa mućenjem.  Gotov krem nanesite na koru i dobro poravnajte.

Ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru. Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa kada se malo prohladi nanesite preko krema.

 Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Ne igraj se na poslu

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati