Kuhinjica
10. 06. 2024. 07:16 1
Ledene kocke za vrele dane! Originalan recept za poslasticu koja nas vraća u detinjstvo
Pošto ne postoji osoba koja ne voli ledene kocke, onda možete da ih napravite za čitavu porodicu po originalnom receptu.
Ledene kocke se jednostavno i lako prave. Naše bake i mame su često pravile ovaj kolač, i to ne samo u posebnim prilikama.
Ovaj kolač se pravi u raznim varijantama, ali je ovaj originalni, sa tamnom korom i belim filom, svakako najpopularniji.
Sastojci:
Za krem:
jedan litar mleka
80 grama gustina
80 grama brašna
200 grama šećera
250 grama putera ili margarina
Za koru:
četiri jaja
100 grama šećera
80 grama brašna
pola kesice praška za pecivo
25 grama kakaoa
Sirup za zalivanje kore:
250 mililitara vode
100 grama šećera
Glazura:
200 grama čokolade za kuvanje, šest kašika ulja
Priprema:
Prvo morate napraviti krem.
U posudu sa brašnom dodajte gustin i šećer i kratko promešajte. Odvojite deo hladnog mleka i sipajte u smesu od brašna i dobro promešajte da u smesi nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da proključa, skloniti sa šporeta, sipati smesu i ponovo staviti na šporet.
Uz stalno mešanje kuvajte krem dok ne postane gust. Zatim kuvani krem prekrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za koru su potrebne dve činije jer ćete odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, dodajte šećer i sve ponovo pomešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. U smesu od belanaca postepeno dodajte žumanca i mutite ih mikserom.
Na kraju dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve ručno sjedinite da dobijete ujednačenu smesu.
Smesu sipajte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni na 190 stepeni.
Kada je kora pečena, izvadite je iz rerne i ohladite na sobnoj temperaturi.
Nakon toga potrebno je napraviti sirup za koru. U šerpu sipajte vodu i šećer i sve zagrejte dok ne provri. Hladnu koru prelijte vrućim sirupom.
Umutite mikserom puter ili margarin sobne temperature i postepeno ga dodajte u krem. Nastavite sa mućenjem. Gotov krem nanesite na koru i dobro poravnajte.
Ostavite kolač da se ohladi i pripremite glazuru. Čokoladu sa uljem otopite na pari, pa kada se malo prohladi nanesite preko krema.
Pre sečenja i serviranja, kolač mora da se ohladi najmanje četiri sata, a najbolje bi bilo da ga ostavite preko noći u frižideru.
Komentari 1
ostavi komentar