Kuhinjica
06. 06. 2024. 07:23 0
Domaći hleb mekan kao duša - bolji nego onaj iz pekare
Umesto da kupujete hleb u pekari, uvek je bolje da napravite domaći kod kuće.
Sastojci:
400 ml mlake vode
20 gr svežeg kvasca
750 – 800 gr. brašna
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
30 ml maslinovog ulja
Priprema:
U mlaku vodu izmrviti kvasac i dodati šećer i izmešati. Ostaviti da zapeni, pa dodavati ulje, brašno i so . Prvo 700 gr. brašna, a posle po malo da testo bude srednje tvrdo. Dobro ga obraditi (oko 10 minuta) i ostaviti da odmori.
Istresti na dasku koju smo posuli brašnom. Obraditi rukama loptu. Okrugli pleh posuti brašnom (može na dno pek papir) i staviti loptu u pleh. Poprskati mlakom vodom, a sitom malo prosejati brašna preko testa.
Oštrim nožem iseći na par mesta pa pokriti 15 minuta. Rernu uključiti na 220 stepeni pa peći oko 45-50 minuta da hleb bude lagan i dobije finu hrskavu koricu. Ako želite da omekša, poprskajte ga malo prskalicom pa pokrijte krpom.
Komentari 0
ostavi komentar