Kuhinjica

[ Izvor: Mediji ]

02. 11. 2023. 05:37 0

Buhtle mekane kao pena

Starinski recept za buhtle sa džemom.

Buhtle su omiljena poslastica mnogih, a ovaj recept će vam doneti buhtle koje su neodoljivo mekane i ukusne. Evo detaljnog opisa kako da pripremite ovu slasticu:

Sastojci:

700 grama brašna
3 kašike kiselog pavlaka
1 jaje
100 ml ulja
30-40 grama kvasca
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
250-300 ml mleka
50 grama putera ili margarina

Za premazivanje:

100-150 grama otopljenog putera ili margarina

Za posipanje:

50 grama šećera u prahu

Fil:

Džem
Orasi

Priprema:

Počnite pripremu tako što ćete najsitnije izmrviti kvasac u činiji i dodati mu 3 kašike šećera. Potom prelijte sa 100 ml mlakog mleka i ostavite da kvasac nadođe. To će trajati oko 10-ak minuta.

U posebnoj činiji, umutite jaje, dodajte kiseli pavlaka, ulje, i nadošli kvasac. Dobro promešajte ove sastojke.

Postepeno dodajte brašno i so u smesu. Zatim polako ulijte preostalo mleko, mešajući neprestano dok ne dobijete glatko testo.

Pokrijte činiju čistom krpom ili folijom i ostavite testo da odmara na toplom mestu dok se ne udvostruči u veličini, što će trajati otprilike sat vremena.

Kada je testo udvostručilo volumen, premesite ga na pobrašnjenoj površini i podelite na manje loptice (oko 12, zavisno o veličini buhtli koje želite).

Premažite džemom i orasima.

Svaku lopticu oblikujte u kuglicu i stavite je u pleh prekriven papirom za pečenje. Ponovite ovaj korak sa svim lopticama, ostavljajući dovoljno razmaka između njih jer će narasti tokom pečenja.

Ostavite buhtle da odmaraju još 15-ak minuta.

Dok se buhtle odmaraju, zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

Pre pečenja, svaku buhtlu premažite otopljenim puterom ili margarinom.

Pecite buhtle u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 10 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta, ili dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje.

Kada su buhtle gotove, izvadite ih iz rerne i dok su još tople, pospite šećerom u prahu preko svake.

Sada možete uživati u ovim neodoljivo mekanim i sočnim buhtlama. Možete ih jesti odmah ili ih čuvati za sutradan jer ostaju izuzetno sveže.

Ovaj recept će vas sigurno osvojiti svojim ukusom i teksturom. Buhtle su sjajna poslastica za svako vreme, bilo da ih poslužite za doručak, užinu ili kao desert uz kafu ili čaj. Uživajte!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Božićna čarapa

Zoran Živković [07.01.2025.]




Video dana

Težak ulov

Anketa

Da li će SAD zaista uvesti sankcije NIS-u?

Rezultati