Kuhinjica
02. 10. 2023. 07:00 1
Knedle sa šljivama bez krompira i jaja
Sigurno ste već probali knedle sa šljivama, a danas vam donosimo recept po kojem ćete ih praviti još brže i jednostavnije. Testo za ove knedle pravi se bez krompira i jaja, ali su jednako ukusne.
Testo:
300 g glatkog brašna
500 ml vode
So
50 g maslaca ili margarina
Punjenje:
20 komada šljiva
10 g šećera
10 g mlevenog cimeta
Za posluživanje:
100 ml ulja
200 g krušnih mrvica
50 g šećera
Priprema:
Stavite vodu sa maslacem da provri, a zatim je sklonite sa ringle, posolite i dodajte brašno. Mešajte dok se voda i brašno ne sjedine. Testo treba da bude gusto. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu napravite oblik kvadra i ostavite da se ohladi.
Za to vreme operite šljive i izvadite im koštice. Pomešajte cimet i šećer.
Ohlađeno testo mesite u oblik valjka pazeći da u svakom trenutku bude iste širine. Kad je valjak dovoljno dugačak presecite testo na pola, pa svaku polovinu opet na pola. Dobijene četvrtine podelite na pet jednakih delova. Rastanjte to testo, a šljivu napunite mešavinom šećera i cimeta na mestu gde je bila koštica, stavite na testo obmotajte šljivu i zatvorite. Na isti način napravite i ostale knedle.
U šerpu sipajte vodu da prokuva i posolite. kad zakipi ubacite knedle. Kad isplivaju na površinu kuvamo ih još dva minuta a nakon toga ih vadimo na tanjir.
U tiganju zagrejte ulje, ubacite prezle i pržite ih dok ne dobiju zlatnu boju. Svaku knedlu uvaljajte u prezle sa svih strana, pošećerite po ukusu i spremne su za posluživanje.
Komentari 1
ostavi komentar