Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

13. 09. 2023. 06:50 1

Punjene paprike u paradajz sosu iz rerne

Kad zamirišu svi stižu do stola.

Sastojci

Potrebno je:

14 babura srednje veličine
600 g mlevenog mešanog mesa (svinjsko i juneće)
300 g crnog luka
100 g šargarepe
2 veća čena belog luka
200 g dimljene domaće slanine
1 manja vezica peršuna
2 kašičice suvog biljnog začina
1 kašičica mlevenog bibera
2 kašike aleve paprike
100 g pirinča
50 ml ulja

Ostalo:

300 g paradajza
500 g manjih krompirića
200 g dimljene domaće slanine
Za prelivanje paprika:
1/2 l pasiranog paradajza
200 ml hladne vode
1,5 kašika brašna
800 ml supe (800 ml vrele vode + 2 kockice za goveđu supu)

Priprema

Paprike očistiti od drški i semenki. Crni luk, beli luk, šargarepu i peršun sitno iseckati. Slaninu iseckati na jako male kockice. Pirinač isprati pod mlazom hladne vode sve dok voda ne ostane bistra i ocediti ga.

Ulje sipati u dublji tiganj sa nelepljivim dnom i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Na zagrejano ulje dodati iseckani crni luk i pržiti ga, uz mešanje, dva minuta. Zatim dodati šaragepu i nastaviti prženje još dva minuta. Ubaciti mleveno meso, promešati i pomoću dve varjače ga usitniti da se dobije zrnasta struktura. Meso posuti sa suvim biljnim začinom i mlevenim biberom i pržiti ga, uz mešanje, oko 7-8 minuta. Zatim ga posuti sa alevom paprikom, dobro promešati i skloniti sa vatre. Dodati pirinač i promešati. Na kraju ubaciti mešavinu iseckane slanine, belog luka i peršuna. Dobro sjediniti sve sastojke. Ostaviti da se fil prohladi.

U pekač (dužina pekača je 36cm) izrendati 300 g paradajza na krupnoj strani rendeta. Preko paradajza rasporediti očišćeni krompir (ako je krompir krupniji iseći ga na pola) i 200 g slanine isečene na komade. Paprike napuniti sa prohlađenim filom. Preko otvora svake napunjene paprike posuti malo brašna, fil neće ispadati, i ne morate da je zatvarate krompirom ili paradajzom. Napunjene paprike poređati preko izrendanog paradajza, krompirića i slanine. Svaku papriku izbockati čačkalicom na 2-3 mesta.

Preliv za paprike: Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Poređane paprike preliti pasiranim paradajzom. Zatim u 200 ml hladne vode razmutiti 1,5 kašiku brašna i sipati preko paprika. Na kraju, u 800 ml vrele vode razmutiti kockice za supu i preliti paprike (paprike ne treba da budu potpuno pod tečnošću).

Pekač poklopiti (ako koristite posudu bez poklopca onda je prekriti alu folijom i dobro ispretiskati stranice) i staviti u zagrejanu rernu. Papriku pecite na 200 stepeni jedan sat. Zatim smanjiti temperaturu na 170 i nastavite sa pečenjem još jedan sat. Na kraju izvaditi pekač iz rerne, povećati temperaturu na 200 stepeni, pažljivo skloniti poklopac i vratiti papriku da se zapeče.

Paprike su sočne i veoma ukusne, jednom rečju - neodoljive...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati