Kuhinjica
06. 07. 2023. 06:59 0
Svečana salata "šumski proplanak"
Za ovaj recept se vredi potruditi.
Potrebno je:
400 g pilećeg belog mesa
350 g očišćenog krompira
300 g očišćene šargarepe
150 g kiselih krastavaca
5 jaja
150 g tvrdog žutog sira, kačkavalja, trapista
1 vezica peršuna
1 vezica mirođije
prema ukusu so
prema ukusu biber
oko 200 g majoneza
Mariniran crveni luk:
1 krupniji crveni luk
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
2 kašičice jabukovog sirćeta
oko 100 ml vode
Ukrašavanje:
1 kašika majoneza
4 komada mladog luka (zeleni deo)
170 g ocedjenih mariniranih šampinjona
Priprema
Pripremiti sve sastojke za salatu. Skuvati "tvrdo" jaja i ostaviti ih da se ohlade. Oljuštiti i skuvati šargarepu i krompir pazeći da se ne prekuvaju, ocediti, poklopiti i ostaviti da se ohlade.
Oljuštiti i isprati crveni luk, zatim ga sitno iseći i staviti u činijicu. Dodati so, šećer, jabukovo sirće i vodu. Promešati, poklopiti i ostaviti najmanje 15 minuta da se luk marinira.
Skuvati pileće belo meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo spremiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo, a i meso će biti ukusnije. Ovaj korak možemo uraditi dan ranije. Skuvano pileće meso pokriti, ili umotati u plastičnu foliju da se ne bi osušilo do upotrebe.
Ohlađenu kuvanu piletinu iseći na vrlo sitne komade, malo posoliti, pobiberiti i promešati. Procediti marinirani crveni luk i pritisnuti ga da bi sva tečnost izašla.
Šargarepu krupno izrendati, malo posoliti, pobiberiti i promešati. Krompir krupno izrendati, malo posoliti, pobiberiti i sasvim blago promešati.
Kisele krastavce isprati i vrlo sitno iseći. Važno je da budu dobro oceđeni da ne bi kvasili salatu. Poređati komadiće preko kvalitetnog papirnog ubrusa koji se neće zalepiti, a pokupiće višak tečnosti. Tvrdo kuvana jaja oljuštiti i krupno izrendati. Po želji malo posoliti.
Tvrdi žuti sir sitno izrendati. Peršun i mirođiju dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom i sitno iseći. Mladi luk dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom, a zatim zeleni deo vrlo sitno iseći.
Šampinjone iz konzerve (teglice) ocediti, isprati pod hladnom tekućom vodom i ostaviti na cediljci da dobro otkaplju.
Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da ređamo sloj po sloj salate. Za oblikovanje ćemo upotrebiti obruč prečnika 18 cm, koji ćemo staviti na tanjir za serviranje salate. Ako imamo acetatnu foliju, stavićemo je s unutrašnje strane obruča. Prvi sloj će biti od pripremljenog krompira, koji ćemo ravnomerno rasporediti po tanjiru unutar obruča.
Krompir pritisnuti kašikom, ili dnom široke čaše. Premazati tankim slojem majoneza. Drugi sloj će biti fino seckano pileće meso, koje ćemo ravnomerno rasporediti preko krompira. Meso pritisnuti kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sledeći sloj biće od ocedjenog, mariniranog luka. Ravnomerno rasporediti tanak sloj majoneza.
Četvrti sloj biće od šargarepe, koju ćemo utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Preko šargarepe ravnomerno rasporediti sitno seckane, ocedjene, kisele krastavce i premazati ih tankim slojem majoneza. Šesti sloj biće od rendanih kuvanih jaja.
Utapkati ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Sedmi sloj biće od sitno rendanog tvrdog žutog sira. Poravnati ga, utapkati kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Osmi sloj biće od sitno seckanog peršuna i mirođije bez majoneza.
Na centar salate postaviti obruč prečnika 12 cm, ili obeležiti krug na neki drugi način, a unutar njega pažljivo poredjati šampinjone.
Uz samu ivicu većeg obruča kanuti majonez na nekoliko mesta, tek toliko da bismo fiksirali iseckan mladi luk koji ćemo rasporediti između većeg i manjeg obruča. Skloniti manji obruč. Kalup sa salatom prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider do serviranja - najmanje 3 sata, a najbolje preko noći.
Pre serviranja pažljivo skinuti obruč sa salate. Možda će se nekome učiniti da salata obiluje majonezom, međutim, poređenja radi, nešto više majoneza stavljamo u rusku salatu, koju uglavnom pravimo za prazničnu trpezu. Majonez između redova u ovoj slojevitoj salati, osim što dodaje ukus i sočnost salati, neophodan je sastojak koji će fiksirati povrće i zaista je minimalno zastupljen.
SAVET
"Šumski proplanak" je svečana, dekorativna, slojevita salata prema maštovitom ruskom receptu i ozbiljna je konkurencija salati "Olivije". Lepa, sočna i ukusna, ova salata je napravljena od jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Priprema je laka, ali zahteva malo više vremena zbog neizbežnih koraka u toku pripreme. Navedene mere su za salatu prečnika 18 cm, ili za 8 osoba. Najbolje je napraviti salatu dan ranije, što je vrlo zgodno ako pripremamo nekoliko jela.
Komentari 0
ostavi komentar