Kuhinjica
30. 04. 2023. 07:44 0
Ručak od Leskovačke mućkalice sa piletinom
Tradcionalni specijalitet sa juga Srbije je nastao potpuno spontano, a u originalnom receptu se koristi meso sa roštilja i to što više vrsta to bolje.
Dobro se začini i krčka u paradajz sosu i sa pečenim paprikama. Leskovačka mućkalica je jelo koje niko ne odbija, a priprema nije nimalo zahtevna. Naš današnji predlog za ručak je da napravite čuveni specijalitet, ali sa karabatakom. Ima manje masnoće, a tečni dim (aromatičan začin) daje poseban šmek.
Sastojci:
960 g karabataka (bez kostiju)
1 kašičica dimljene mlevene paprike
1,5 kašičica tečnog dima
oko 30 ml maslinovog ulja
220 g dimljene slanine
4 crna luka
1 glavica belog luka
1 veća crvena ljuta papričica
10 pečenih paprika iz tegle
3 suve paprike
1 konzerva seckanog pelata
Priprema:
Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. Ispržite u tiganju na malo ulja, a bilo bi super da imate gril tiganj. Zatim izvadite, pa pospite mlevenom paprikom i poprskajte tečnim dimom i promešajte. Vratite u tiganj na još minut, dva i opet izvadite. U dublju šerpu sipajte seckanu slaninu i malo maslinovog ulja, pa propržite. Zatim je izvadite iz šerpe i propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani beli luk, seckanu ljutu papričicu i iseckanu suvu papriku (koju ste prethodno držali u vodi da omekša). Kada sve omekša dodajte i meso, a na kraju i seckanu pečenu papriku i pelat. Sipajte šoljicu vode i ostavite da proključa. Onda poklopite i smanjite temepraturu. Kada skroz omekša gotovo je.
Komentari 0
ostavi komentar