Kuhinjica
28. 10. 2022. 06:00 0
Staro italijansko jelo za ranu jesen
Gotovo za 20 minuta.
Jedno od najpoznatijih italijanskih jela je upravo rižoto. Uz njega nije potrebno jesti hleb, ali je potrebno iseckati veliku činiju sveže salate. I eto vam kompletnog obroka, hranljivog i zdravog za 20 minuta!
Sastojci:
300 g bundeve
200 g pirinča
1 crn luk
1 čen belog luka
1dl belog vina
2l bujona
40 g putera
3 kašike maslinovog ulja
so, biber
50 g parmezana
nekoliko listova sveže žalfije ili prstohvat suve
Priprema: Oljuštite i nasecite bundevu na kocke, a crni luk iseckajte sitno. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite crni luk, dodajte beli luk i seckane listove žalfije i pržite oko pola minuta. Nalijte belo vino i kada ispari dodajte još jednu kašiku ekstra devičanskog maslinovog ulja i bundevu seckanu na kockice.
Posolite i pržite poklopljeno 3-5 minuta. Zatim dodajte i pirinač i promešajte. Dodajte kutlaču vrelog bujona i kuvajte mešajući. Dodajte polako bujon kutlaču po kutlaču i mešajte povremeno. Važno je da bujon ne ispari, a i da ga nema previše. Takođe, lagano gnječite bundevu da se na kraju pretvori u pire. Kada je pirinač kuvan al dente, skinite ga sa vatre, dodajte parmezan, puter i sveže mleveni biber i izmešajte.
Komentari 0
ostavi komentar