Kuhinjica

Direktno.rs

14. 09. 2022. 14:36 0

Kako da vam namirnice duže ostanu sveže?

Svakodnevno se suočavamo sa bacanjem hrane. To se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo previše namirnica, pa im istekne rok dok stignemo da ih pojedemo.

Posotje mali trikovi koje možemo da uvedemo i da maksimalno iskoristimo ono što imamo na zalihama umesto da kupujetemo nove namirnice.

Posolite otvoreno mleko

Zvuči čudno, ali postoji razlog. Otvoreno mleko može da ostane sveže između četiri i deset dana. Dodavanje samo prstohvata soli pakovanju odmah nakon otvaranja može da pomogne da ostane sveže tokom dužeg perioda. So je konzervans, tako da pomaže u zaustavljanju rasta bakterija. Takođe je u tako maloj koncentraciji da ga nećete ni primetiti u jutarnjoj šoljici. Međutim, obavezno dobro protresite pakovanje.

Čuvajte mleko u najhladnijem delu frižidera

Takođe ne bi trebalo da čuvamo mleko u vratima frižidera, jer je to zapravo najtopliji deo frižidera. Ako možete, čuvajte mleko na zadnjoj strani srednjih ili viših polica, gde će biti bliže sistemu za hlađenje. Hladno mleko traje mnogo duže od toplog mleka!

Umotajte tvrdi sir u papir za pečenje

Plastična ambalaža "guši" sir, što može da utiče na rok trajanja. Umesto toga umotajte tvrdi sir u papir za pečenje. Ovo sprečava da se sir isuši, ali i zadržava višak vlage i sprečava rast buđi. Tvrdi sir obično može da traje i do četiri nedelje ako se pravilno čuva u frižideru.

Operite povrće sirćetom

Pranje povrća sirćetom čisti mnogo bolje od vode. Sirće dezinfikuje, čisti i uklanja sve bakterije, a i duže održava hranu svežom. Ipak, ne treba da sipamo sirće po celom voću ili povrću. Umesto toga, napravite rastvor koji je 1:3 u odnosu sirćeta i vode u posudi. Ostavite povrće u smesi 15 minuta, a potom dobro isperite i osušite.

Držite banane odvojeno od drugog voća

Svako voće proizvodi određeni nivo gasa poznat kao „etilen“. Neki proizvode više od drugih, to su jabuke, breskve, kruške, dinje i avokado. Banane proizvode veću koncentraciju kada su spremne za sazrevanje kako bi se ubrzao proces zrenja, što ubrzava sazrevanje obližnjeg voća.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati