Kuhinjica
26. 07. 2022. 06:00 0
Profiterole: Nema ko ih ne voli
Prava poslastica za prave sladokusce!
Sastojci:
250 ml vode,
125 ml ulja,
prstohvat soli,
2 kašike šećera,
150 g oštrog brašna,
5 jaja.
Za krem:
1 puding od vanile,
250 ml mleka,
200 ml šlaga.
Za čokoladni preliv:
100 ml slatke pavlake,
100 g čokolade za kuvanje.
Priprema:
U manju posudu stavite vodu, ulje, so i šećer i ostavite da provri. Dodajte brašno i kuvajte smesu dok ne dobijete gustu grudvu testa.
Malo je ohladite, a zatim umešajte jedno po jedno jaje. Mešajte testo mikserom dok ne postane glatko, pa ga stavite u poslastičarski špric.
Na pleh obložen pek-papirom istiskujte gomilice testa veličine oraha i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Pečene profiterole ohladite.
Prašak za puding pomešajte sa šećerom i malo hladnog mleka, a ostatak mleka skuvajte i sklonite s vatre. U mleko dodajte razmućen prašak za puding i mešajući kuvajte 1 - 2 minuta, pa puding ohladite.
U ohlađen puding umešajte čvrsto umućen šlag. Krem stavite u poslastičarsku kesu sa nastavkom za punjenje i odozdo utisnite u svaku profiterolu.
Ređajte na tanjir za posluživanje i pre serviranja prelijte mlakim čokoladnim prelivom. Za preliv zagrejte pavlaku, umešajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se čokolada ne otopi.
Komentari 0
ostavi komentar