Kuhinjica
04. 07. 2022. 06:00 0
Palačinke s makom
Preukusne palačinke na malo drugačiji način.
Sastojci za nadev:
200 g mlevenog maka
100 g šećera
2,5 dl mleka
1 kesica vanilin šećera
7-10 palačinki
Preliv:
4 jajeta
120-150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
rendana korica limuna
3 dl mleka
maline
Palačinke sa makom, priprema:
Sjedinite mak, šećer i mleko.
Kuvajte nekoliko minuta uz mešanje kada provri, pa umešajte vanilin šećer.
Mešanjem prohladite mak. Svaku palačinku premažite punom kašikom maka i lagano urolajte.
Palačinke poređajte u posudu za pečenje. Izbockajte palačinke kako bi bolje upile preliv.
Za preliv penasto umutite jaja sa šećerom. Dodajte mleko, vanilin šećer i koricu limuna.
Sve lepo sjedinite i prelijte palačinke. Poređajte maline (količina po želji). Stavite u nezagrejanu rernu i uključite je na 180 stepeni. Kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.
Ukoliko palačinke gore previše porumene, a mleko se nije dovoljno upilo, pokrijte ih folijom kako ne bi zagorele.
Napomene:
Količinu šećera prilagodite ukusu. Kombinacija malina i maka se pokazala kao odlična, pa ukoliko ste ljubitelj malina, možete staviti više.
Palačinke sa makom možete služiti i tople i hladne. Možete ih obogatiti: sladoledom, šlagom, nekim prelivom, svežim voćem…
Komentari 0
ostavi komentar