Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

02. 07. 2022. 07:00 1

Omiljeni srpski kolač: Princes krofne

Čak i sa jajima i puterom u filu, princes krofne ostaju ekonomičan dezert. Za oko 600 dinara dobićete 20 bogato filovanih krofni

Sastojci:

za testo

ml jaja (250 ml jaja = 4 komada S klase, ili 5 komada A klase)
ml vode
ml ulja
g brašna (običnog, mekog)
prstohvat soli
3 kašičice šećera

za fil

1 l mleka
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
1 jaje
5 žumanaca
150 g kukuruznog skroba (gustina)
125 g putera

i još

250 ml slatke pavlake
malo prah šećera za posipanje

Postupak:

1. Prvo pripremiti fil. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi. Pet žumanaca i jedno celo jaje lagano razmutiti žicom u većoj šerpi, dodati 100 ml mleka i promešati. U to umešati 150 g kukuruznog skroba (gustina), lagano muteći žicom, da dobijete smesu bez grudvica.

Preostalih 900 ml mleka skuvati u drugoj šerpi sa šećerom i vanilin šećerom, pa kad provri naglo sipati vrelo mleko u prvu šerpu, u kojoj smo razmutili jaja i gustin. Smesa će najverovatnije odmah krenuti da se steže, zato treba intenzivno mešati ili mutiti mikserom na isključenoj ringli još dva-tri minuta dok se ne zgusne ujednačeno.

Ako smesa ne krene odmah po ulivanju vrelog mleka da se steže, vratiti sve na tišu vatru i kuvati dok ne krene stezanje, pa nadalje još dva-tri minuta, intenzivno mešajući ili muteći mikserom. Suština je da se mleko sipa na jaja sa gustinom, a ne obrnuto, jer bi se jaja zgrušala kad bi uronila u onako vrelo mleko u vreloj šerpi. Površinu fila pokriti plastičnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se potpuno ohladi.

2. Pripremiti testo. U mericu razbiti 4 jaja S klase, ili 5 jaja A klase. Izmeriti. Ako imate tačno 250 ml jaja, ili 20 ml više ili manje, nastavite po receptu. Ako ne, načinite proporciju unoseći količinu jaja u polje za unos unutar recepta, i dobićete proračun potrebnih količina ostalih sastojaka.

3. U šerpu sipati vodu, dodati ulje, so i šećer i staviti da provri. Izmaći sa ringle pa dodati brašno i varjačom izmešati da se dobije gusto i glatko testo. Ostaviti minut-dva da se testo prohladi, a zatim dodavati jaja iz 2-3 puta, sipajući iz merice i mešajući posle svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena. Može se mešati varjačom ili mikserom, svejedno je. Smesa će biti gusta, lepljiva i sjajna.

4. Uključiti rernu na 200°C. Na pleh obložen pek papirom vaditi grudvice testa uz pomoć kašičice, ili istiskujući testo iz dresir (poslastičarske) kese.

Grudvice testa neka budu veličine manje kajsije, prečnika 5 cm, takvih staje tačno 20 na veliki pleh od rerne. Vrhove testa koji štrče u vis spustite tako što ćete ih lagano pritisnuti vlažnim prstom ili vlažnom kašičicom, da ne bi zagoreli. Krofne peći na 200°C oko 35-40 minuta, zavisno od rerne. Ne otvarati rernu tokom pečenja. Krofne su gotove kad se dobro zarumene, i kad pukotine izgube svetlo žuti ton.

5. Dovršiti fil. Najpre promutiti mikserom smesu koja se ohladila na sobnu temperaturu (ok je i ako je smesa ostala tek malo mlaka), a onda dodati omekšali puter i zajedno umutiti mikserom da se dobije baršunasto gladak i sjajan fil.

6. Ohlađene krofne preseći na pola, filovati žutim kremom uz pomoć dresir kese i zvezdastog nastavka, a po želji preko fila staviti sloj slatke pavlake umućene sa jednom kašičicom šećera, takođe istisnute kroz poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom. Poklopiti gornjom polovinom krofne. Posuti krofne prah šećerom. Čuvati ih u frižideru, pokrivene.

Napomena: Ako je odnos voda-ulje-brašno dobar, ali u testu nema dovoljno jaja, testo će ostati čvršće, i nekako nesjedinjeno, rapave, neravne teksture. Takvo testo neće dati lepe krofne, one će vrlo malo narasti, i biće nedovoljno šuplje iznutra.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati