Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

27. 01. 2022. 06:00 1

Svetosavske perece: Ukus i miris koji mame

U srpskoj tradiciji je usvojeno da se za Svetosavsku trpezu pripremaju perece iz zahvalnosti prema najvećem svetitelju koji je omogućio da imamo hleb na stolu.

Sastojci:

Za testo:

700 g brašna,

1/2 kocke kvasca,

1 kašika šećera,

1/2 kašike soli,

3 dl mleka,

1 dl ulja,

1 jaje.

Za preliv:

50 g brašna,

2 kašike soli,

4 kašike vode.

Priprema:

Prvo napravite slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu, bez grudvica. U mlakom mleku otopite kvasac. Pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte jaje i ulje i mlekom umesite glatko testo.

Testo ostavite da se odmara 30 minuta, zatim testo premesite i podelite na deset delova. Svaki deo razvite i uvite u rolnicu i smotajte kao perecu.

Stavite u vruću rernu na 220 stepeni i pecite deset minuta. Izvadite iz rerne i prelite slanim prelivom, pa vratite u rernu na još deset minuta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati