Kuhinjica

Direktno.rs

21. 01. 2022. 15:26 0

Kako da izaberete i pravilno čuvate pomorandže?

U zimskim mesecima počinje sezona većine sorti pomorandže, stoga je dobro znati kako odabrati one koje su najbolje za jelo, i kako ih pravilno skladištiti da što duže ostanu sveže.

Kada je u pitanju izbor zrelih pmorandži na pijaci ili u prodavnici, upućeni savetuju da ne biramo prve na kojima ne vidimo tamne mrlje.

"Bez obzira na sortu, zrela narandža treba da ima jarko narandžastu boju i sveži, aromatični miris", kaže dijetetičarka iz Njujorka Nikol Stefanov.

S njom se slaže i kuvar Nejtan Lajon koji predlaže i da se biraju one pomorandže koje nigde nisu malo mekše, i koje nemaju nabore niti druge znakove propadanja.

"Ako planirate da koristite i koru (u kojoj se inače nalaze sva eterična ulja), birajte organski uzgajane pomorandže", dodaje Lajon. "A pre nego što odaberete koje nosite kući, svaku narandžu malo i zagrebite i pomirišite: Što je pomorandža mirisnija, to je bolja!"

"Zelene i smeđe mrljice mogu samo biti znak da je voćka savršeno zrela pa ih ne treba nužno izbegavati", dodala je Stefanov.

Kako skladištiti pomorandže

U zavisnosti od stepena zrelosti pomorandže se mogu držati na sobnoj temperaturi, u frižideru ili čak zamrzivaču, napominje Lajon, s tim da će one koje su uzgajane u blizini uvek trajati dosta duže od pomorandži koje su do prodajnog mesta prošle veliku udaljenost.

Na sobnoj temperaturi

"Ostavljene na sobnoj temperaturi, na kuhinjskom pultu ili u činiji, pomorandže će izdržati oko nedelju dana", kaže kuvar Žan Oleksijak.

"Samo pazite da nisu direktno na sunčevoj svetlosti jer toplina može da ubrza proces sazrevanja i uzrokuje brže kvarenje", dodaje.

U frižideru

Ako ne planirate da ih odmah koristite, najbolje je staviti ih u frižider.

"Za maksimalnu svežinu ih stavite u fioku frižidera hladnjaka, nikako u plastične kese", savetuje Lajon, a kako biste sprečili pojavu plesni, predlaže i da ohlađene pomorandže držite u nečem prozračnom, poput mrežaste vrećice, nikako u zatvorenoj vakuumiranoj kesici ili plastičnoj činiji, jer će ostati bez vlage.

"I nemojte ih prati sve dok ih ne uzmete za jelo, jer dodatna vlaga takođe može da podstrakne kvarenje", objašnjava.

U zamrzivaču

Ako niste sigurni da ćete stići da iskoristite sve pomorandže pre nego što se pokvare, stavite ih u zamrzivač: U njemu će trajati oko godinu dana.

"Iako su bolje sveže, pomorandže se mogu i zamrznuti; na primjer ako volite kriške da koristite za pripremu smutija", kaže Stefanov i predlaže da ih tada ogulite i odvojite im kriške, a zatim ih stavite u hermetički zatvorenu kesicu za zamrzivač.

"Koricu pomorandže koja se kasnije može upotrebiti za koktele, čorbe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste sprečili da ispare njene arome", dodala je ona za Real Simple.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati