Kuhinjica

Direktno.rs

04. 11. 2021. 09:00 0

I zdravo i ukusno: 5 savršenih načina da spremite cveklu

U 100 grama cvekle nalaze se oko 43 kalorije i 2,8 grama vlakana, uz tek 0,17 grama masti. Voda čini čak 88 odsto cvekle, a tu je i 9,56 grama ugljenih hidrata, koje uglavnom čine prosti šećeri kao što su glukoza i fruktoza, a treba imati na umu da se kuvanjem povećava količina šećera. Kada se jede sirova, cvekla ima glikemijski indeks 61, što je srednja vrednost.

Cvekla je najpoznatija po visokom sadržaju nitrata, zbog čega pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dotoku krvi u mozak i izdržljivosti tela, a tu su i brojni vitamini i mineral - najviše gvožđe, folati, mangan, kalijum i vitamin C. Važno je napomenuti da cvekla obiluje fitonutrijentima po nazivom betalaini, koji je snabdevaju antioksidansima, a tu su i aminokiseline.

Zato, umesto običnog čipsa ili kečapa, odaberite zdravije varijante od cvekle. Predstavljamo vam pet interesantanih recepata sa jednom od najzdravijih namirnica:

Salata od cvekle

Sastojci:

1 cvekla srednje veličine,

1 srednja šargarepa,

2 čena belog luka

100 g oraha

so,

biber,

maslinovo ulje,

jabukovo sirće.

Priprema: Izrendajte cveklu i šargarepu, pa dodajte sitno seckan beli luk i mlevene orahe. Začinite po ukusu.

Pesto od cvekle

Sastojci:

1 srednja cvekla,

1 čen belog luka,

1 kašika susamove paste,

15 g mlevenih oraha,

2 kašike maslinovog ulja,

1/2 kašičice sirćeta,

prpstohvat bibera,

1/2 kašičice soli,

1 kašičica bosiljka,

1 kašičica mirođije,

prstohvat soli.

Priprema: Pecite cveklu uvijenu u foliju u rerni 45 minuta, pa je ostavite da se hladi i postepeno omekšava u foliji. Kad se ohladi otvorite je i oljuštite. Stavite sve ostale sastojke u blender, pa dodajte i cveklu isečenu na četiri dela i blendajte sve dok ne dobijete glatku, kompaktnu masu. Služite uz testeninu, dvopek, bruskete.

Kečap od cvekle

Sastojci:

1 srednja cvekla

100 g sitno iseckane šargarepe,

100 g sitno iseckane bundeve,

1 srednja glavica sitnog seckanog crnog luka,

1 sitno seckan čen belog luka,

2-3 kašičice paradajz sosa,

150 ml tople vode,

2-3 kašičice sirćeta,

1/2 kašičice soli,

1 kašičica šećera,

1/4 kašičice mlevene paprike,

so,

biber.

Priprema: Stavite vodu da proključa, pa joj dodajte cveklu, šargarepu, bundevu, crni i beli luk. Kuvajte dok ne omekša, pa procedite i ostavite vodu sa strane. Stavite voće u blender i dodajte kašikom sos od paradajta, so, šećer i sirće. Sve dobro izblendajte i postepeno po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće. Nakon toga, vratite u šerpu i kuvajte na tihoj do srednjoj vatri još najviše pola sata da bi se zgusnulo. Vruć kečap sipajte u tegle i dobro zatvorite. Nakon što se ohladi, stavite u frižider.

Cvekla sa pavlakom

Sastojci:

1 srednja cvekla,

1 velika glavica crnog luka,

1-2 čena belog luka,

1-2 kašike maslaca,

3 kašike kisele pavlake,

150 ml mleka,

so,

biber,

bosiljak po ukusu.

Priprema: Skuvajte sveklu, pa je oljuštite i isecite na kolutove. Na maslacu prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne postane staklast, pa ga pomešajte u dubokoj činiji sa cveklom. U manjoj činiji pomešajte mleko s kiselom pavlakom i time prelijte cveklu i luk. Začinite po ukusu i stavite da se kratko zapeče.

Čips od cvekle

Sastojci:

2 srednje cvekle,

2 šake mlevenog parmezana,

1 čen belog luka,

maslinovo ulje po potrebi,

1 kašičica soli,

70 g bosiljka,

40 g majčine dušice,

1 kašičica origana.

Priprema: Operite cveklu i isecite je na kolutove. Usitnite beli luk, pa mu dodajte so, bosiljak, majčinu dušicu, origano i maslinovo ulje. Umačite kolutove cvekle u ovu smesu i ređajte ih po tepsiji obloženoj pek-papirom. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni deset minuta, izvadite, pospite parmezanom, pa vratite da se peče još najmanje deset minuta.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati