Kuhinjica
25. 10. 2024. 07:08 0
Zimnica od cvekle - zdrava, a idealna za hladne dane! Odlično ide uz sva jela
Cvekla je najslađa i najukusnija od juna do oktobra. Često se priprema kao zimnica i stavlja u tegle, kako bi se konzumirala tokom cele godine.
Zimnica od cvekle je odličan prilog uz jela i idealna salata u hladnim danima, a ovaj jednostavan recept će vas oduševiti.
Sastojci:
4 supene kašike ulja
½ kašičice semena senfa
½ kašičice semena piskavice
1 kašika seckanog đumbira
8 čenova belog luka
500 g seckane cvekle
3+1/2 kašičice soli
3 kašike ljute paprike u prahu
¼ kašičice kurkume u prahu
60 ml sirćeta
1 kašičica šećera
Priprema:
Cveklu prvo oljuštite i isecite na tanke, ravne komade. Nasecite nekoliko čenova belog luka i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri.
Dodajte semenke senfa, pa kada počnu da prskaju, dodajte i seme piskavice, seckani đumbir i beli luk. Pržite nekoliko minuta, dok ne zamiriše, pa u tiganj dodajte isečenu cveklu. Začinite solju i poklopite. Pržite 7-8 minuta dok ne omekša. Otklopite tiganj i dodajte ljutu papriku u prahu i kurkumu u prahu. Dobro promešajte.
Sipajte sirće. Dinstajte još 2-3 minuta, povremeno mešajući. Sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Prebacite kiselu cveklu u čiste staklene tegle. Tegle čuvajte na sobnoj temperaturi i sačekajte do sledećeg dana da servirate, jer će ukusi imati vremena da se razviju i pojačaju.
Komentari 0
ostavi komentar